A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Élet okostelefon nélkül: avagy Puskás Tivadar mindent tudó találmánya a telefonközpont

A telefonközpont olyan berendezés, amely szükség szerint összekapcsolja a telefonkészülékeket vagy más telefonközpontból érkező hívásokat is kapcsol. Bár a mai okostelefonok, és egyéb kütyük világában kicsit talán nehéz elmagyarázni, hogy miért is volt olyan zseniális ez a világhíressé vált rendszer, ami a magyar származású Puskás Tivadar nevéhez fűződik, sokan személyes élményeket őrzünk erről az egészről, hiszen jómagunk is dolgoztunk ilyenekben annak idején, sok-sok évvel ezelőtt.

Forrás: Kép: Fortepan / Péterffy István

Puskás Tivadar Telefonközpontjai

Lassan 150 éve, egészen pontosan 1881. május 1-jén helyezték üzembe Magyarország első telefonközpontját, méghozzá Budapesten, a Fürdő utca 10. alatt. Ez kezdetben 25 felhasználó számára biztosította a telefonálás lehetőségét, ami akkoriban még nagy dolognak számított. Puskás Tivadar hosszú utat tett meg, ahhoz, hogy szabadalmaztassa az ötletét: kezdetben távíróközpontot akart létrehozni Európában, de ennek a hatalom ellenállt, mikor azonban értesült a Bell által feltalált telefonról azonnal a tengerentúlra utazott. Amerikában Bellel és Edisonnal karöltve dolgozta ki a telefonközpont rendszerét. Edisonnál közös munka kezdődött, melynek végén Charles Scribner nevére szabadalmaztatták a telefonközpontot, de maga Edison is elismerte, hogy az ötlet Puskástól származik. Az első telefonközpont NewYorkban jött létre nem is olyan sokkal a magyar előtt: 1878-ban, a következőt pedig maga Puskás építette ki Párizsban. Nem kis dolog ez nekünk magyaroknak! Ráadásul ha ez nem lenne elég, Puskás Tivadar nagy találmánya a Telefonhírmondó is, ami a rádió elődjének volt tekinthető.

 

Hogyan működött a telefonközpont?

A telefonközpontok, amilyen nagyszerű találmánynak számítottak a maga idejében, éppen annyira egyszerűek is voltak: részben felhasználták a távírók infrastruktúráját, például a vezetékeket közösen használták, és mivel csak hangot továbbítottak, a távírókban ellentétben használatukhoz nem kellett szaktudás. A központ egy-egy pultos faszekrényben foglalt helyet. A híváskezdeményezés a kezelő számára jelzett, és innen indult a hívás: a hölgy a központban elkérte a hívó adatait, majd zt követően a zsinórpár másik végén a másik dugaszt a hívotthoz tartozó hasonló aljzatba dugta és felcsengette a hívottat, megvárta ("Tessék beszélni!") vagy nem várta meg annak jelentkezését, majd kilépett a vonalból. Egy kezelő általában 200 vonal felett intézkedett, de egy időben természetesen nem lehetett 100 kapcsolat. Azonban a kézi kezelés fáradságos munka volt, néhány korszerűsítéssel félautomata központok is kialakultak. A többi pedig színtiszta történelem.... De nézzük is milyen volt az élet a telefonközpontban!

Milyen volt telefonközpontban dolgozni?

Hogy milyen volt egy telefonközpontban dolgozni? Első ránézésre sem egyszerű. Olvasóink visszaemlékező kommentjei alapján elevenítjük fel ezeket a régi időket!

Kommentek:

"15 évet dolgoztam a telefonközpontban, nagyon szerettem, pedig folyamatos üzem volt, néhány karácsonyt, húsvétot, és szilveszter éjszakát töltöttem a központban, és szerettem , jó volt !!"

"Abban az időben a telefonközpontosok egyből tudták kapcsolni a hívott mellékletet. Most az ember inkább nem telefonál, mert felmegy a vérnyomása, a sok ("Nyomja a meg a tárgyra vonatkozó gombot, de még akkor se tud senkivel beszélni mert újra kezdődik a második vagy harmadik fázis") Inkább feladom és nem érdeklődöm tovább. Aki ezt a kapcsolgatós, nyomkodós telefonálást kitalálta, kap néhány átkos szót. Nem beszélve arról, hogy sokszor a géphang se tökéletes és gyors a diktálás. Figyelembe kellene venni, hogy a telefonos ügyintézést főleg azok veszik igénybe, akik idősek, nem tudnak utazgatni, nincs számítógépük és okos telefonjuk se. Egyszóval, ha már modernizálták ezekre figyelni kellett volna."

"75-76-ban voltam tanuló a postán akkor dolgoztam ilyen központban. Hát mit mondjak, szerettem."

"Minden pletykát ott lehetett összegyűjteni."

"Nem csak hallottak mindent, de néha bekapcsolódtak, s pletykáltak is a hallottak alapján!"

"Én is dolgoztam ilyen központban 1981 és 1982-ben. Kb. 700 telefonszámból, majdnem mindet tudtam kívülről. De akkor még csak 3 számjegyűek voltak a számok."


De a kedvenc kommentünk ez volt:

"Én 1964-ben kezdtem a postai munkámat a biharkeresztesi postán a telefonközpontban. 150 előfizető volt. Egy hetet kaptam, hogy megtanuljam az előfizetők neveit. Aztán be a mélyvízbe! Nagyon szigorú főnököm volt, aki a posta szolgálati lakásába lakott és volt úgy, hogy késő este is belépett ellenőrizni, ha éjszakások voltunk. Ez volt az első lépcsőfok a közel 40 éves szolgálatom alatt. Szerettem a központban dolgozni a férjemet is ennek köszönhetem. Telefonon ismerkedtünk meg és fél év beszélgetés után találkoztunk személyesen. 48 évig tartó boldog házasság lett belőle. Nos ez az én telefonközpontos történetem."A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
2022   <<   2023   >>   2024