A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


2023_12_01_98_eves.txt

A 98 éves a szabad magyar rádió


December elseje a magyar rádiózás napja: 1925-ben ekkor kezdődött el hazánkban a rendszeres rádióadás. Ennek apropóján Magyarország legrégebbi múltra visszatekintő rádiója, a Kossuth Rádió és a közmédia több csatornája rendhagyó módon emlékezik a médium mintegy 100 éves múltjára, valamint a közelmúlt meghatározó rádiós eseményeire.

"A magyar Rádióhírmondó budapesti adóállomása, mint a magyar találmányú fémvezetéses Telefonhírmondó utódja, nagynevű elődjének stúdióvá átalakított helyiségéből most kezdi meg hivatalosan működését" - mondta az éterbe 1925. december 1-jén Demény Károly államtitkár, a korabeli Magyar Királyi Posta vezérigazgatója magyar, angol és francia nyelven.

A Kosztolányi Dezső által "barna mahagónidoboznak" és "bűvös szekrénynek" nevezett rádió ma már egy zsebkendőnyi eszközben is elfér. A legfrissebb felmérések szerint a magyar lakosság 91 százaléka rádiózik hetente, tehát az internet és a televízió után ez a híradástechnikai eszköz a legnépszerűbb.A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
2022   <<   2023   >>   2024