A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Home
   MOTTÓ!Írta: P. Magyar Elek. (bekes_1897_06_06)

A legújabb idők korszakalkotó találmányai között, a melyek az emberi szellem diadalát hirdetik, előkelő, sőt mondhatni domináló pozicziót foglalnak el a távolságok elenyésztetését czélzók: a vasút, a táviró, a telefon. Ezek éreztetik áldásdús hasznukat legáltalánosabban és legközvetlenebbül az emberiséggel, s ezek váltak aránylag rövid idő alatt legnépszerűbbekké.

- A vasút, a táviró, a telefon azok a találmányok, a melyeknek köszönhetjük azt, hogy ez a fogalom: távolság, lényegesen veszített jelentőségéből. A keleti express vonat rövid órák alatt száguld át Európán, a kábel táviró szinte hihetetlenül rövid idő alatt közvetíti telegrammjainkat Amerikába, vagy Ausztrália számára s csak nehány hét kérdése, hogy megnyíljék a budapest-berlini telefon vonal.

- És csodálatos az, hogy az emberek a 19-ik századnak ezeket a nagy vívmányait mennyire gondolkodás nélkül használják. A luxus vonat utasa nem is tudja elképzelni, hogy valaha utazás "gyors" kocsin is, a Budapestről telefonon bécsi barátjával diskurálgató pedig bizonyára nem gondol arra, hogy egy évtizeddel ezelőtt, még nem volt meg az a szál drót, a melyen olyan szépen beszélgethetünk a bécsiekkel. S egyik sem gondolja meg, hogy mennyi fejtörésbe, mennyi munkába került az, míg egy-egy zseni megajándékozhatta embertársait a vasúttal, a távíróval, a telefonnal.

- De éppen az a körülmény, hogy a publikum olyan hamar megszokta a használatukat, bizonyítja azt, hogy mennyire életszükségletet pótoltak.

* * * * * *

Ajánlom eme gyűjteményt mindazoknak a szakmai és nem szakmai olvasóknak, kollégáknak akik megbecsülik a régi dolgokat, és érdekli őket egy bonyolult szakma a posta és távközlés kialakulása.

Köszönöm, ha valaki megnézi és még el is olvassa e gyűjteményt, mely a teljesség igényével és a teljesség lehetetlenségével született.

Köszönettel:

Szvetnik Kálmán
Kiskunhalas, 2019.05.16.

szvetnikk@emitel.huHome
Delizsánsz.

 


Felolvas....
Utolsó módosítás:
2024.06.22 13:00_V24.06

Hozzáadott újak.

Felhasznált irodalom.

Az oldal tartalma jelenleg:
Cikk:               4268
Kép:                 811
Videó:               183
Brigádnapló:           4
Dokumentumtár:   1288
Térkép:              17

Aloldalak
Kincstár
Jó tanács
Keresem...

Vagy: Ctrl+F5
Kérem tárcsázzon!