A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1950_01_22_4p.txt

BOLDOGSÁG

Rimovecz Márta, a szegedi távolsági telefonközpont csoportvezetője. Neki is átadták az élmunkás jelvényt, mint sok más szegedi dolgozónak, mert kiérdemelte a munkájával.

- Szép az életünk, mindig új és új örömöket kapunk - mondja Rimovecz Márta s gondol a szovjet katonákra, akik elhozták a szabadságunkat, a Pártra, aki megteremtette az új örömök lehetőségét.

"inter" központ. Kapcsolószekrények sorakoznak egymás mellett, homlokfalukon szüntelenül felvillannak az apró jelzőlámpák. Ha a rózsaszínű lámpa fénye gyul ki, - hívják a központot, ha a lámpa zöldszínű - a hívott szám jelentkezik. - Bejelentő... halló, jegyeztem. Halló, halló, Szegedi Kender, Budapest jelentkezett, tessék beszélni... Textilkombinát? Budapestről keresik a szám.... És fürge ujjak percenként helyezik el a kapcsolódugókat, megteremtődik a kapcsolat Szeged és az ország minden része között. Győzelmi jelentéseket továbbítanak a drótok: "a szegedi villanytelep brigádja a kitűzött határidő előtt egy héttel befejezte két falu villamosítását. Csóti József szegedi vasesztergályos, sztahánovista uj gépet készít." A percnyi szünetben az egyik "interes" ezt mondja: "nekünk is tovább kell csökkenteni a selejlet, Csóti elvtárs példát mutat."

Rimovecz elvtársnő irányítja a távolsági telefonközpontban a munkát, ö az "interes" Szabadság brigád vezetője. Amikor szükséges, maga is odaül a kapcsolószekrényhez és segít, hogy a leggyorsabb legyen a munka. A brigád célkitűzéseit már nagyrészben megvalósította. A lehetőségekhez mérten a leghamarabb behozzák, a hívott számokat. Est bizonyítja a kifüggesztett grafikon emelkedő vonala is. Rimovecz elvtársnő a legjobb munkát végezte, azért kapta jutalmul az ezüst ötágú csillagot is. De nemcsak a kapcsolótábláknál állja meg a helyét, hanem a pártmunkában is, - ami azt jelenti, hogy munkaideje letelte után tovább dolgozik a nép érdekéért.

- Most megbecsülik a munkát - mondja Rimovecz Márta - és jutalmazzák. A múltban a központban is más volt a munka. Nem volt célja. Most értelmet kapott, mert mienk az ország, a jövő. Mi együtt a munkásosztállyal védjük a békét, alakítjuk szebbé életünket.

- A kitüntetés.... Nagyon boldog voltam, mikor megkaptam. Akkor éreztem hasonlót, amikor felvettek a Pártba. Tudom, hogy a jelvény kötelez és én méltó leszek hozzá. Azután elmondja még azt is hogy a népi demokrácia állította a távolsági telefonközpont élére, hogy tanul, "mert forradalomelmélet nélkül nincs forradalm gyakorlat."

A zöld, rózsaszínű jelzőlámpák sorra villognak. Mellettük nagyon boldog ember: Rimovecz Márta ül. A munkaverseny irodát hívja és jelenti: ."Egy százalélkkal újból sikerült megjavitanunk a munkát."

(morvay)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1949   <<   1950   >>   1951
Home
Delizsánsz.