A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1945_01_06_3p.txt

Rövidesen helyreáll a városközi forgalom a távbeszélö szolgálatban

A szegedi közönség nagyobbrésze elött ismeretlen a magyar posta jelenlegi munkája és müködési területe, A "levélhordó" jólismert alakja nem zörget délelőttönkint a megszokott időben a konyhaajtón. Ez mégsem jelenti azt, hogy a magyar posta, amely Európa egyik legkitűnőbb szervezete, tétlenül állna és nem venne részt a felszabadított országrész építő munkájában.

A háború miatt jelenleg csak igen kevés viszonylatban áll fenn a postaforgalom. A közlekedő  vonatokon kivül a posta felhasználja a katonai vonatokat, az orosz teherszerelvényeket, hogy eljuttassa a küldeményeket. Sok helyen pedig, ahol még ez sem ált rendelkezésre, ott a posta ősi formája divik: újra a postakocsi. Csupán a postakürt hiányzik, de nincs is szükség erre, útjában, munkájában ugy is mindenki segíti. A posta hivatalos személyzetén kivül még alkalmi küldöncöket is felhasznál, akik messzebb eső vidékekre utazva elvállalják a már elkészitett postaküldemények továbbítását. Falvakban, távolabbi helységekben, ahol még postaügynökség sincs, ott a plébános, a tanitó, vagy bárki falubeli szives örömmel végzi a levélátadás manapság ünnepélyes feladatát. Ilyenformán Máramarosszigetről is érkeznek levelek s aránylag nem is hosszú idő alatt.

A szegedi postát nagy nehézségek elé állította, hogy az igazgatóság teljes számban eltávozott a városból. Csupán egy fogalmazási tisztviselő maradt és a beosztott forgalmisták közül is csak egy-kettő.

Az eredeti létszámnak alig 18 százaléka végzi továbbra is kötelességét, de ennek legnagyobb része is az altisztekből került ki. Nagy akadályt jelent a szakképzett előadó hiánya, tekintve, hogy a felelősségteljes munka egy-két emberre hárul. A diplomás mérnökök is mind elmentek s csak egy-két ügyes műszaki tisztviselő maradt. A magyar posta hősies munkát végez, de lépésről-lépésre eredményt mutat fel. Szeged I. számú hivatala igy a felszabadult területek nagyrészével fenntartja az összeköttetést. Természetesen a csomag- és pénzforgalom egyelőre szünetel.

Máig Dorozsma, Szatymaz, Kistelek, Félegyháza felé, tegnaptól Kecskemétre is megy a vonat, illetve hivatalosan a posta Félegyházáról Csongrád és Szentes felé kocsijárat van. Szőreg, Makó, Hódmezővásárhely irányában, illetve innen Orosházára, Békéscsabára kocsin jár a posta. Nagyjelentőségű eseménye a postának a városközi távbeszélő forgalom bekapcsolása. Alig leküzdhető akadályok tornyosultak a müszaki vezetőség elé, ennek ellenére már a közeli napokban távbeszélő, illeive táviró utján érintkezésbe léphetünk Dorozsmával, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Szentes, Makó, Hódmezővásárhely városokkal és kilátás van összeköttetésre Orosháza és Békéscsaba felé is.

A postabélyegek felülbélyegzésével kapcsolatban

a szegedi posta országos jelentőségű javastalot tett a kereskedelmi miniszternek. A történelmi idők emlékének ilyen megörökítésére, valamint a bélyeggyűjtők érdekeinek kielégítésére is azt javasolta, hogy a postabélyegeket lássák el: "Demokratikus magyar kormány 1944" felülnyomással és csekély felárral hozzák forgalomba.

A magyar postás hősies munkájának diadalaként napról napra ujabb eredményeket mutatfel a magyar posta.

0 L.


A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1944   <<   1945   >>   1946