A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1981_01_09_56p.txt

Nesze neked, emberség!

- Az SZMT Munkavédelmi Felügyelőségén az év első munkanapján délelőtt fél 11 tájban csengett a telefon. A Bácsalmási Állami Gazdaságból kérték sürgősen szakértő kiküldését ahhoz a tragikus balesethez, ami a Sorház-majori üzemegységben történt. Reggel negyed 9-kor az új napraforgómag-tároló építkezésénél az ott tartózkodó munkásokra rádőlt egy 21 méter hosszú fal. Egyik munkás kórházba szállítás után meghalt, három súlyosan, egy könynyebben megsérült...

- Székely Árpád munkavédelmi felügyelő azonnal gépkocsiba ült, hogy mielőbb a helyszínen legyen és bekapcsolódhasson a baleset kivizsgálásába. Előírás, hogy azt az SZMT szakértője jelenlétében kezdik el az arra hivatott szervek képviselői.

- A szolgálati személyautó azonban az ÁFOR kiskunhalasi töltőállomása közelében - differenciálmű-törés következtében - üzemképtelenné vált. Hogy útját folytathassa, a munkavédelmi felügyelő az éppen közelben levő kút kezelőjétől kérte a távbeszélő készülék igénybevételét. Elmondta, mi történt, mi a beosztása, s hogy a telefonon a halasi Állami Gazdaságtól akar segítséget - járművet kérni. Az ügy sürgős, tömeges balesethez kell kijutnia Bácsalmásra.

- A kútkezelő közölte: telefonálni csak a fönökasszony engedélyével lehet, hozzá forduljon, bár nem hiszi, hogy sikerrel jár a próbálkozása.

- Eközben ki is jött a pavilonból a főnöknő, akinek Székely Árpád elismételte a kérést, valamint a körülményeket is elmondta, amiért a helyben levő gazdasághoz akar telefonálni. A főnökasszony azonban szinte arra se méltatta, hogy legalább feléje fordulva hallgassa meg a felügyelőt, hanem zordul megtagadta kérése teljesítését.

- Nem, és nem enged telefonálni; ha esetleg a felügyelővel történt volna valami, akkor talán... - Körülbelül így summázható összes indoklása.

- Székely Árpád kénytelen volt gyalog nekivágni, hogy a meddő vitatkozással se töltse az időt, és az állami gazdaságból telexüzenetet váltani a bácsalmásiakkal. Végül is ők küldtek érte gépkocsit, amellyel - jókora késéssel - ki is jutott a Sorház-majorba. Ott már régen tűkön ülve vártak rá a vizsgáló bizottság és a megyei rendőrkapitányság képviselői.

- Minden balesetnél fontos, hogy a szerencsétlenség bekövetkezte után minél rövidebb időn belül megtörténjen kiváltó okok megállapítása. Nem szükséges külön megmagyarázni, mennyi körülményt kell figyelembe venni például a felelősség megállapítása szempontjából.

- Ki ne tudná, hogy egy ÁFOR-kútnál felszerelt telefonkészülék az ÁFOR részére van telepítve, de hogy ilyen esetben, amikor segítségnyújtásról van szó - amellett hivatalos személy kérésére is -, miért tekinti úgyszólván személyi tulajdonának a telefont egy kútkezelőfőnök?! Józan ésszel felfoghatatlan.

T. I.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1980   <<   1981   >>   1982
Home
Delizsánsz.