A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1971_01_01_5p.txt

ÖTÉVES TERV


         


Postapalota a sugárút sarkán

Előreláthatólag 1974-ben adják át az új postapalotát a Lenin körút és a Kossuth Lajos sugárút sarkán. Az előkészületek már 1967. óta tartanak, akkor hatalmazta fel a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium a Szegedi Postaigazgatóságot - mondotta el Fodor István vezérigazgató -, a beruházás lebonyolítására.

Az épület kivitelezését a DÉLÉP vállalata a Szegedi Tervező Vállalat tervei alapján. A generáltervező és a műszaki tervek készítője a Postai Tervező Intézet. Idén szeptember 1-re elvégezték a Kossuth Lajos sugárút, Lenin körút és a Püspök utca által határolt területen a kijelölt épületek szanálását.

Milyen lesz az új postapalota? A Püspök utcai tömbben hatszintes műszaki épület, a Kossuth Lajos sugárút, valamint a Lenin körút egy részén korszerű hétszintes irodaház emelkedik majd. Külső megjelenésével, alumínium szerkezetű függönyfalával, a színes üvegbetétekkel reprezentatív csomópontja lesz a városképnek. Az épületben négy programvezérlésű személylift és egy teherlift fog működni. A földszinten postahivatal kap helyet, azután ezer fős konyha és étterem, orvosi rendelők és szociális helyiségek.

Új postahivatal és telefonközpont épül a negyedik ötéves terv folyamán Újszegeden és Tarjánban is. A három központra átadáskor összesen 11 ezer 800 állomást kapcsolnak rá, ebből 10 ezret a postapalotában működőre. Ennek a több központos rendszernek az állomáskapacitása 33 ezer, tehát az igényeknek megfelelő ütemben növelhető még a hálózatba bekapcsolt telefonok száma.

Az új géptípusok lehetővé teszik a távválasztást is, azaz szegedi előfizető közvetlenül hívhat debreceni előfizetőt - és viszont Addig azonban még sok részlettervnek kell megvalósulnia. 1971 első félévére tervezték a kivitelezés megkezdését. A különleges munkát igénylő résfalas alapozásra azonban határidőre már nem sikerült alvállalkozót találnia a DÉLÉP-nek. Ha a tárgyalások továbbra is eredménytelennek bizonyulnak, akkor az egész tervezési ütemben eltolódásra kell számítanunk.


A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1970   <<   1971   >>   1972
Home
Delizsánsz.