A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1940_01_07_178p.txt

Egyévi börtönre ítélték az alkoholista postamestert,
aki nem küldötte el a csekken föladott összegeket

(A Délmagyarország munkatársától.)
Az elmúlt évben föltűnő hivatali szabálytalanságokat leplezlek le a pitvarosi postán. Hivatali sikkasztás büntette miatt megindult a vizsgálat a postamester ellen, akinek ügyét pénteken tárgyalta a szegedi törvényszék Ungváry - tanácsa.

A pitvarosi postának Novák József 58 éves postamester volt a vezetője, akit mint erős alkoholistát ismertek. Több szabálytalanságra hivták föl a figyelmet, különösen baj volt a csekken föladott összegek körül. Azonnal rovancsolást rendeltek el és ekkor megállapították, hogy a postamester hónapokon keresztül manipulált a csekkpénzekkel.

A vizsgálat során kiderült, hogy Novák szabályszerűen fölvette a csekk-küldeményeket, aláirta és lebélyegezte a csekk lapokat, csak éppen a föladott összegeket nem továbbította a postatakarékpénztárhoz. Voltak esetek, amikor napokig, sőt hetekig is magánál tartotta a szabályszerüen föladott összegeket és már csak akkor továbbitotta a küldeményeket, amikor már reklamálták és a postatakarékpénztár azt az értesítést küldte, hogy a keresett összegek még nem folytak be. Ilyenkor Novák uj csekket állitott ki és föladta a már régeben befizetett összegeket, az eredeti csekklapokat pedig megsemmisítette. Amikor egyre ismétlődtek a szabálytalanságok és késések, azonnal megállapították Novák módszerét, ötrendbeli hivatali sikkasztás büntette miatt adott ki ellene vádiratot az ügyészség.

A pénteki főtárgyaláson a postamester tagadta bűnösségét. Nem volt szándékában semmiféle sikkasztást elkövetni, mindössze az történt, bogy amikor az inkriminált befizetések történtek, sokan voltak a postán, nem ért rá azonnal elintézni a továbbítást, később pedig elfeledkezett a munkáról. Amikor rájött a feledékenységre, azonnal továbbította az összegeket és így magának semmit sem tartott meg, mindegyik összeg rendeltetési helyére került.

Számos tanút hallgatott ki ezután a törvényszék, akik részben megcáfolták a postamester védekezését, főként arról tettek vallomást, bogy legtöbbször szinte senki sem volt a postán, amikor a pénzt föladták. Valamennyien tudtak azonban arról, hogy Novák megrögzött alkoholista, bár amikor fölvette a küldeményeket, józan volt. Kihallgatták a postamester feleségét és leányait is, akik semmit sem tudtak a küldemények ügyéről, de elmondották, hogy éppen a családfő alkoholizmusa miatt igen nehéz családi életet kénytelenek élni.

A postamester védője ezután indítványt tett arra, bogy rendeljék el Novák elmeállapotának megvizsgálását, mert idült alkoholista, aki a védelem szerint tetteiért nem vonható felelősségre.

A törvényszék az előterjesztést elutasította, majd a pörbeszédek elhangzása után a biróság bűnösnek mondotta ki hivatali sikkasztás büntettében és okirat-hamisítás vétségében és ezért egyévi börtönre ítélte.

Az ítélet kiszabásánál enyhítő körülménynek vette a törvényszék, hogy a kárt megtérítette és bogy iszákossága vezette hivatali kötelességének megszegésére.

Az ítéletben az ügyész megnyugodott, a postamester fellebbezést jelentett be.A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1939   <<   1940   >>   1941