A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1951_11_18_69p.txt

A minisztertanács rendeletei a köznevelési alkalmazottak, a művezetők, a vasúti és postai alkalmazottak bérének emeléséről

Az alsó és középfokú iskolák és óvodák nevelőinek és igazgatóinak, továbbá az ipari üzemek művezetőinek, a MÁV és a Posta havibéres alkalmazottainak keresete, munkájuk jelentőségéhez és a feladatukkal járó felelősséghez viszonyítva elmaradt a népgazdaság egyéb területein dolgozók munkabérétől. Ezért a Magyar Népköztársaság minisztertanácsa - a Magyar Dolgozók Pártjának és a Szakszervezetek Országos Tanácsárak kezdeményezésére - rendeletet hozott az említett dolgozók munkabérének emelésére, ezzel is aláhúzva a népgazdaságban, illetőleg kulturális téren végzett munkájuk fontosságát.

(Részlet a cikkből...)

A Posta havibéres alkalmazottainak alapbére is általánosan emelkedik. Ezen belül nagyobb emelésben részesülnek a műszaki és forgalmi szolgálat dolgozói. A Postánál is magasabb bérosztályba sorolják a munkakörök jelentős részét. Elrendelte a minisztertanács, hogy a következő években fokozatosan egyenruhával kell ellátni - az alkalmi dolgozók és a nem kinevezett órabéresek kivételével - a Posta valamennyi napi hat órán túl foglalkoztatott dolgozóját, akik eddig egyenruhát nem kaptak. Az újonnan egyenruhára jogosultak a ruha árának felét térítik.

A fenti bérrendezés következtében a köznevelési alkalmazottak, a művezetők, a vasutasok és a postások keresete évenként mintegy 200 millió forinttal emelkedik.

A köznevelési alkalmazottak a vasútasok és a postások magasabb fizetéséről szóló rendeletek 1952. január 1-én lépnek életbe, a müvezetök pedig már 1951. novembertöl kezdve kapják a magasabb fizetést.


......

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1950   <<   1951   >>   1952