A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1959_01_18_93p.txt

Reméljük, hamarosan kigyúlhat a villany Harkakötönyben

Nyílt levél a Szegedi Postaigazgatósághoz

Kedves Elvtársak!

A napokban érdeklődtem a Bács-Kiskun Megyei Tanács tervosztályán Harkakötöny község villamosítása felől. Azért is érdekelt az ügy, mert úgy hallottam, hogy a Budapesti Bányászati Építő Vállalat villanyszerelői nagyszerű munkát végeznek és lendületesen haladnak a szereléssel. A tervosztályon meglepetve, de annál nagyobb örömmel hallottam, hogy Harkakötöny villamosításával már elkészültek, sőt a munka műszaki átadásán is túl vannak.

- Ezek szerint megírhatom, hogy Harkakötönyben kigyúlt a villanyfény - kérdeztem fellelkesülten, de amit ezután hallottam, az már lehangoló volt.  Igaz ugyan - mondották - , hogy a község villamosításával elkészültek, sőt a műszaki átadás is megtörtént, de addig nem gyúlhat fény a faluban, míg a posta két telefonoszlopot megfelelő magasságúra ki nem cserél. Jelenleg ugyanis két helyen a telefon- és a villanyvezeték között nincs meg a szabályos távolság. 

A községben erre már kezdetben számítottak és még decemberben megrendelték a postánál a munkát. Ugyanazon hónapban el is készültek az erre vonatkozó tervek. Mégis önök a munka kivitelezését csak február 28-i határidőre vállalták -  mint a tervosztályon hallottam - arra hivatkoztak, hogy bizonyos formaságokat be kell tartaniuk.

Távol áll tőlem, hogy Önöket szabálytalan dolgokra rávegyem, de engedjék meg, hogy a február 28-as dátum ellen néhány érvet felsorakoztassak. Azt talán nem kell hangsúlyoznom, mit jelent a falu életében a villany. A harkakötönyiek nem  kíméltek sem fáradságot, sem pénzt, amikor a községfejlesztési alapból bevezettették a villanyt, sőt a telefonoszlopok mihamarabbi kicserélése érdekében annak költségeit is magukra vállalták. A villanyszerelő munkások, látva a község népének villanyfény utáni sóvárgását, egy hónap alatt elvégezték a szerelést. Önök ezzel szemben másfél hónap múlva akarnak csak két oszlopot kicserélni, ami miatt a villany sem gyulladhat ki. Mellesleg, a szakemberek véleményei szerint két nap alatt elvégezhető lenne az oszlopcsere.

Biztos vagyok abban, hogy a Szegedi Postaigazgatóság csupán rossz információk alapján - nem tudva azt, hogy Harkakötönyben, e két, hatáskörébe tartozó telefonkarón múlik, hogy kigyulladjon a villany - állapította meg kicserélésükre a február 28-t határidőt. Éppen ezért Harkakötöny lakóival és a megyei tanács tervosztályával egyetemben kérem és várom sürgős intézkedésüket.

Teljes tisztelettel:  Nagy Ottó
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1958   <<   1959   >>   1960
Home
Delizsánsz.