A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1959_12_12_68p.txt

220 méter magas vastorony - 100 kilométeres adási körzet

Befejezés előtt a szentesi televíziós adóállomás

Mióta tollal és lencsével látogatást tettünk az épülő szentesi televíziós adóállomáson, nincs nap, hogy a készüléktulajdonosok, s a jövendő vásárlók ne érdeklődnének utunk részletes tapasztalatai iránt. Olvasóinknak ez a kíváncsisága nem érdektelen. Az új adóállomás üzembe helyezése igen sokat jelent majd megyénk lakosságának, hiszen az ország második legnagyobb adóállomása lesz.

Szentestől légvonalban számítva, az Alföld 100 kilométeres körzetében biztosít majd jó vételi lehetőségeket. Ha térképet veszünk elő és méréseket eszközlünk, kiderül, hogy néhány Duna menti községünk és a bajai járás kivételével, jóformán egész Bács-Kiskun megye területét is magában foglalja ez a körzet. A kultúra terjesztésének ez az új lehetősége késztette a megyei tanácsot arra, hogy több mint félmillió rinttal járuljon hozzá a szentesi televíziós adóállomás építéséhez.


         


A szentesi adó közvetlenül sugározza a stúdió műsorát.

Az adó berendezése világviszonylatban is egyike a legjobjbbaknak. A francia érdekeltségű Compagnie Generäle de Télephone saus Fil gyár mérnökei és szerelőtechnikusai már több mint húsz helyen, köztük a párizsi Eifel-toronyban is ezt az adóállomás-típust szerelték fel. A szentesi állomást a Magyar Posta dolgozóival közösen, szintén ők készítik. A televíziós adó másik érdekessége, hogy a maga nemében egyedülálló. Betonból már sok ilyen relléállomást építettek, de vascsövekből 220 méter magas adótorony még, nem készült.

Mint a KPM illetékes vezetői elmondották, a szentesi adóállomás 20/5 kilowattos energiával működik majd, ami annyit: jelent, hogy 20 kilowattal sugározzák majd a televíziós képjeleket, 5 kilowatt erősséggel pedig a hangjeleket. - Tévedés azonban ne essék. A közludatban úgy van elterjedve, hogy a szentesi adó a budapesti adást erősíti majd. Pedig a gyakorlatban másról van szó. Szentes nem a pesti nagyadó kisugárzott energiáját veszi, hanem a Magyar Televízió Stúdiójának műsorát kapja. Ezeket a modulációs kép- és hangjeleket úgynevezett mikrohullámú láncon először a Kékestetőre, onnan pedig Szentesre továbbítják. Innen történik aztán a sugárzás az Alföld száz kilométeres körzetébe.

Az a tény, hogy a szentesi televíziós állomás nem a nagyadót veszi, hanem a stúdió műsorát továbbítja, igen kedvező helyzetet teremt megyénkben. Az adó ugyanis magas frekvencián, 200 megaciklus felett fog dolgozni. A kép és hang ilyen magas frekvencia mellett sokkal tisztábban vehető. Azok a zavarok (csíkozottság, textilminta-szerűség a képernyőn stb.), melyek a budapesti adás vétele közben időnként elég gyakoriak voltak, ezen a frekvencián nem, vagy csak minimális mértékben fognak jelentkezni.

Januárban már megkezdik a próbaadásokat

Örömmel tapasztaltuk, hogy az adóállomás építése és a műszerek beszerelése jó ütemben halad. A posta dolgozói mindent elkövetnek, hogy a kivitelezési határidőt lerövidítsék. Az adótorony a kongresszusi verseny eredményeként határidő előtt elkészült. Decemberben befejezik az antennák felszerelését is. Januárban megkezdődik az egész berendezés pontos behangolása és a próbaadás. Így minden remény megvan rá, hogy a február 20-ra tervezett hivatalos átadást előbbre hozzák.

Szólnunk kell azonban még egy-két dologról, ami megyénk lakosságát nem kevésbé érdekli, de van, amire az illetékesek figyelmét is fel kell hívnunk. A szentesi televíziós adóállomás műsora jól vehető majd: az Orion AT 403-as, az AT 501-es, az AT 602-es vagy 603-as és a VT Munkácsy típusú televíziós készülékeken. De megvan a lehetősége annak is, hogy régebbi kiadású, kétcsatornás készülékeiket a RAVEL-nál átalakíttassák a televíziótulajdonosok.

A későbbi bosszúságok elkerülése végett közöljük azt is, hogy a szentesi adó műsorának tökéletes vételéhez, a csatornának megfelelő, kisebb méretű antennára lesz szükség, ami a meglevő antennaoszlopra, a régi antenna alá vagy fölé is elhelyezhető. A Kecskeméti RAVEL már gondoskodott ilyen antennákról. Felkészülésükkel azonban nem lehetünk megelégedve. Ugyanis a már most mutatkozó érdeklődés, és a szentesi adó üzembe helyezése után várható ugrásszerű emelkedés indokolttá tenné, hogy a lakosság igényeinek kielégítése érdekében a Kecskeméti RAVEL Kirendeltség mozgószervíz szolgálatát mielőbb megszervezzék.

Sándor GézaA cikk eredeti linkje...... 1. 2.
Home
Home
Delizsánsz.
1958   <<   1959   >>   1960