A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1959_01_29_148p.txt

Egész megyénkben jó televíziós vételt biztosít majd a szentesi és a Misina-tetői erősítőállomás

Két hete adtunk hírt arról, hogy négy megye - Bács-Kiskun, Békés, Csóngrád, Szolnok és Szeged m.j. város - öszszefogása révén televíziós erősítő állomás- épül Szentesen. Megyénkben egyre szaporodik a televíziós vevőkészülékek száma, s mind több magánszemély lakásába kerül vevőberendezés. A déli járásokban azonban még gyengék a vételi viszonyok. Itt is nagyobb lenne az érdeklődés, ha jobban élvezhetnék a TV-műsorokat. Ehhez azonban már erősítő állomás építése szükséges.

Hogyan terjed az ultrarövid hullám

Felkerestük Palotás Ferencet, a kecskeméti RÁVEL, vezetőjét, megyénk legjobb televíziós szakemberét és megkértük, tájékoztasson bennünket arról, hogyan javítja majd a vételi viszonyokat megyénk déli járásaiban a szentesi televíziós erősítő állomás - szaknyelven az ú. n. relé.

- A televíziós adók sugárzási távolsága a rádióadóktól eltérően - kezdte magyarázatát Palotás Ferenc - igen korlátozott, mert a televíziós képet ultrarövid hullámok továbbítják. Az ultrarövid hullámok terjedése a fénysugarak terjedéséhez hasonlítható, ugyanis nem követik a Föld görbületét, hanem egyenes irányban terjednek és a Föld érintőjével egyenes vonalú pályán a világűrbe távoznak. Ebből következik azután, hogy minél magasabb pontra építenek egy televíziós adóállomást, annál nagyobb távolságon belül várhatunk jó vételt.

- Alföldünkön a vételi viszonyok igen kedvezőek, mert domborzati viszonyaink ideálisak. Ilyenformán lehetséges, hogy az elméleti (80—100 km-es) vételi határon túl majdnem annak kétszeres távolságig is vehető a budapesti televíziós adó hullámhosszán sugárzott műsor. Más a helyzet azonban a Dunántúlon, ahol a hegyek árnyékában nem biztosítható a közvetlen vétel és csak több erősítő állomás közbeiktatásával nyílik erre mód.

Kebia, Baja, Kalocsa

- Kiskunfélegyháza vonaláig - folytatta Palotás elvtárs - jelenleg is jók a vételi viszonyok. A szentesi erősítő állomás sugárzását az ettől a vonaltól délebbre fekvő helységek előfizetői fogják kellemesen tapasztalni. Az erősítő állomás egészen Kiskunhalas, Bácsalmás, Kelebia vonaláig biztosítja a megfelelő vételi viszonyokat. A megye nyugati részén, Baja és Kalocsa vonalán sem lesz ok panaszra, mert Pécsett, a Misina-tetőn elhelyezett relé erősíti fel a budapesti adó műsorát. Egyébként a szentesi és a Misina-tetői erősítő állomás beiktatása egész megyénkben megoldja a tökéletes vételi lehetőségeket a televíziós készülék tulajdonosok számára.

Végül arra a kérdésünkre, hogy az erősítő állomás is olyan távolságra sugároz-e, mint a budapesti adó, - Palotás elvtárs a következőket válaszolta:

Magasság vagy energia

- Az erősítő állomás sugárzási köre is attól függ, hogy milyen magasra sikerül annak antennáját elhelyezni. Elsősorban ugyanis ez befolyásolja a besugárzott terület nagyságát és csak másodsorban számít az, hogy milyen energiával sugáróz az adó, illetve erősítő állomás. Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy a kísérleti műsort sugárzó budapesti adó annakidején egykilowattos energiával működött és a vételi viszony az előbb említett kiskunfélegyházi vonalig akkor is elfogadható volt. Egyébként a most épülő erősítő állomások általában egykilowattos energiával működnek majd.

N. O.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1958   <<   1959   >>   1960