A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1961_09_12_65p.txt

Telefon helyett telex
Ötven országgal van távgépíró összeköttetése hazánknak

A posta különféle szolgáltatásai közül ugrásszerűen fejlődik a géptávíró hálózat, népszerű nevén a telex. A nagyközönség nem nagyon ismeri ezt a szolgálatot, mert jobbára közületek veszik igénybe. Jelenleg több mint 500 telexelőfizetőt - gyárakat, hivatalokat, külkereskedelmi vállalatokat - tart nyilván a posta. Az utóbbi időben mintegy 15 százalékkal növekedett nemzetközi telex forgalmunk. Különösen a külkereskedelmi vállalatok használják egyre inkább telefon helyett s leveleznek a tengerentúli országokkal. A telex ugyanis olcsóbb a telefonnál nagy előnye, hogy a "beszélgetést" írásban rögzíti, ami kereskedelmi jellegű tárgyalásoknál, megállapodásoknál nem közömbös. Ma már 50 országgal tart fenn telex összeköttetést a posta. Az európai országokon kívül többek között Ausztráliával, az Egyesült Államokkal, Brazíliával, Indiával, Uj-Zélanddal van rendszeres telex kapcsolatunk.

Hazánk kedvező fekvése miatt a nemzetközi telexforgalomból a postára jelentős rész hárul, amelyet azonban kapcsolódik a budapesti átmenő-telex központba, s így például Moszkva, Szófia, Berlin. Párizs, Frankfurt telex központjai illetve előfizetői közvetlenül hívhatják egymást.

A posta már készíti a hazai előfizetői telexhálózat automatizálásának a terveit, amelyet a következő években megvalósítanak.

(MTI)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1960   <<   1961   >>   1962
Home
Delizsánsz.