A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Esti Hírlap - eh_1969_12_30_219p.txt

CT-1 ÉS CT-2

Tárcsázza a túlsó féltekét
Távbeszélő világközpontok épülnek
Közvetlenül hívható a Föld bármely városa

A Postaunio tagállamainak megállapodása alapján több ország részvételével megkezdődött a föld körüli távválasztó-központi gyűrű kiépítése, amely lehetővé teszi majd, hogy a világ bármely országának előfizetői a legtávolabbi földrészeken levő telefontulajdonosokat is közvetlenül, tárcsázással felhívhatják.

A gyűrűn öt CT-1 jelzésű világ távválasztó központ épül: New Yorkban, Londonban, Moszkvában, Tokióban és Sidneyben.

Ezek között nagy kapacitású kábeleket és mikroláncokat építenek ki, amelyeken egyszerre 10 800 telefonbeszélgetést lehet továbbítani.

CT-2 jelzésű automata kapcsolású nemzetközi távválasztó központ épül minden ország fővárosában, s ezeket a legközelebbi világválasztó központhoz kapcsolják. A budapesti CT-2-es például a moszkvai CT-1-eshez tartozik majd. A világegyezménynek megfelelően úgy kell kiépíteni a belföldi és a nemzetközi távválasztó rendszert, hogy 12 számjegy tárcsázással a legtávolabbi földrész előfizetői is hívhatók legyenek.

Például, ha egy siófoki előfizető fel akarja hívni telefonon párizsi ismerősét, először a budapesti CT-2-es központ számát tárcsázza, utána az egy számjegyű moszkvai CT-1-es világközpontot, majd újabb búgó hang után a párizsi CT-2-es központ két számjegyű számát, amely ezután automatikusan párizsi vonalat ad a siófoki előfizetőnek, s ezután már csak az ottani ismerős hétjegyű telefonszámát kell tárcsáznia. Így anélkül, hogy valakivel egyetlen idegen szót váltott volna, fél percen belül beszélhet. Ha nappal az adott pillanatban 10 800-nál többen beszélnek a gyűrűn, a CT-1-es központ a Föld másik, éjszaka kevésbé terhelt felén továbbítja a hívásokat.

Mindez nem fantasztikus terv, hanem a legközelebbi évek valósága. Az öt CT-1-es távválasztó világközpont építését vállaló ország megrendelte a berendezéseket.

Moszkvában pedig már meg is kezdték a CT-1-es távválasztó berendezések szerelését. A terv szerint 1971-ben elkészül a föld körül a világ távválasztó gyűrű, s azok az országok, ahol megvan erre a lehetőség, máris bekapcsolódhatnak a "világbeszélgetésbe". Egyelőre azonban csak azokat az országokat lehet majd hívni, amelyek kiépítették belföldi távválasztó rendszerüket, s összekötötték fővárosukat a legközelebbi CT-1-es világközponttal.

Budpesten a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár január közepén kezdi meg a világ-interurbán beszélgetésre is alkalmas magyar telefonközpontok alkatrészeinek kísérleti gyártását.

Az első hazai 400 állomásos központot 1970-ben szerelik össze, s az üzem területén állítják fel, hogy megismerhessék a gyakorlatban is működési elvét. A BHG 1971-től kezdi meg az új telefonközpontok szériagyártását, s a tervek szerint évente 65 ezer telefonvonal kapcsolásához elegendő magyar crossbart gyárt. Magyar berendezésekből készül majd például a 40 ezer állomásos belvárosi telefonközpont is.

A BHG központ gyártó kapacitása lehetővé teszi a 70-es években a nagyobb városok telefonközpontjainak korszerűsítését, a belföldi távválasztó rendszer kiépítését, s utána Magyarország is bekapcsolódhat a világbeszélgetésbe.

Tőke Péter

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1968   <<   1969   >>   1970