A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1978_12_09_64p.txt

A LÁTSZAT CSAL

(Részlet a cikkből...)

Nyárra emlékeztető képek Kecskemét belvárosából. Ha nem cáfolna rá első benyomásainkra az emberek és fák téli öltözéke, el is hinnénk, hogy ...


         


... kempingezők ütötték fel sátrukat a Kisfaludy utca torkában. Holott a posta távközlési üzemének dolgozói kábelek helyrehozásán fáradoznak. Vagy újakat fektetnek le? Ki az ördög tudja ezt a sátor ..sötétjéből megítélni? Pláne, hogy a fényképezőgép lencséje sem merészkedett beljebb hatolni tekintetével. Megállította a barátságos férfi titokzatos mosolya.

.....-----------------------------------------------------------MENTESÍTŐ POSTAKOCSIK, MEGERŐSÍTETT CSOMAGKÉZBESÍTÉS - ELŐBB FIZETIK A NYUGDÍJAKAT

A posta felkészülése az ünnepi forgalomra

Egyelőre a külföldre feladott és az onnan érkező küldemények, üdvözlő lapok, csomagok menynyisége szaporodott, a hazai forgalomban csak a Miklós nap hozott némi élénkülést. Az elmúlt években ilyenkor már több munkája volt a postának. Persze "késésről" még nincs szó, hiszen van idő az ünnepekig, félő azonban, hogy a gyorsan múló időt feledve az utolsó napokra maradnak az ünnepre szánt csomagok, jókívánságok, s akkor már nehéz lesz időben a címzettekhez juttatni a küldeményeket. Ezért kéri már most a közönséget a posta, hogy az üdvözleteket és az egyszerű csomagokat mielőbb, a romló tartalmúakat legkésőbb december 21-ig adják fel.

A Posta Vezérigazgatóságon az MTI munkatársának elmondották, hogy a hagyományoknak megfelelően - talán még alaposabban is - felkészültek az év végi csúcsforgalom zavartalan lebonyolítására. Az év végéig szombatonként az egyébként zárva tartó postahivatalok is a közönség rendelkezésére állnak. A torlódások enyhítésére, elkerülésére a nyugdíjak kifizetését az év közben szokásosnál előbb, december 13-án megkezdik és legkésőbb 22-ig - az ünnepi forgalom tetőzéséig - befejezik.

Megteremtették a technikai, a személyi feltételedet is a küldemények folyamatos szállítására, kézbesítésére. December 15-től az év végéig rendszeresen 21 vonathoz csatolnak mentesítő postakocsit. A helyi és a távolsági közúti postajáratokat is mintegy 200 kocsival erősítik meg. A pályaudvarok közötti csomagszállításra a VOLÁN-tól béreltek 150 ponyvás teherautót, míg az ünnepi csomagkézbesítést összesen 750 FÖSPED-gépkocsi segíti.

A munkát segíti, gyorsítja, hogy a múlt hónapban a Budapest 78-as postahivatalban üzembe helyezték a második csomagosztályozó gépsort. A Budapest 72-es postahivatalban már teljes üzemmel és jól működik a levélfeldolgozó automata, s egyelőre még győzi is a munkát.

Az ünnepeik előtti napokban azonban - amikor a mostani forgalom két és félszeresére növekszik - nem nélkülözhetik a kézi erőt. December 12-től 300-400 postaforgalmi technikumi tanuló - a lányok a "leveleseknél", a fiúk a csomagszolgálatnál - áll munkába, s több mint száz tapasztalt nyugdíjas is segít a küldemények osztályozásában, kézbesítésében. Ezenkívül 800 tisztiiskolás, valamint alkalmi munkás járul hozzá ahhoz, hogy valamennyi karácsonyi és újévi üdvözlet, csomag az ünnepekre a címzettekhez kerüljön.

(MTI)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1977   <<   1978   >>   1979
Home
Delizsánsz.