A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1912_09_11_6p.txt

HÍREK

- Tavasszal épitik a második postapalotát.

(Saját tudósítónktól.) A Délmagyarország néhány héttel ezelőtt megírta, hogy a kincstár telket vásárolt Szegeden a második postapalota építkezésiére. A kincstár Biró Benő városi helyettes-főmérnöknek a Szeged-állomás közelében levő telkét vásárolta meg kilencvenezer koronáért. A szerződés jóváhagyása kedden megérkezett a kereskedelmi minisztériumból. A miniszter intézkedésére a jövő tavasszal már fölépitik az uj postapalotát, amely a tervek szerint a város egyik legimpozánsabb épülete lesz.

Az uj postapalota jelentőséges esemény Szeged kereskedelmi életére. Megvalósul a kereskedők régi óhaja: a forgalom gyorsabb és pontosabb lebonyolítása. A kézbesítés ugyanis, különösen az automobil-járatok előtt a kereskedők szerint meglehetősen késedelmes volt. A kocsik az állomáson bevárták a csatlakozó vonatokat, rakosgatták a küldeményeket, azután pedig berobogtak a postaépületbe, ahol osztályozták az árukat és csak mindezek után indult meg a szétküldés. Az uj postapalota felépítése után összehasonlithatatlanul gyorsabb lesz a kézbesítés, mert a küldemények kézbesítése közvetlenül az állomásról történik majd. És ebben az esetben az áruk rongálásától is megkímélik a kereskedőket.

A postapalotát monumentálisnak és tökéletes berendezésűnek tervezik, az utcai részen két emelet, a pályatest felöli részen pedig egy emelet magasságban.

A nagyszabású építkezés ügyében a Délmagyarország munkatársa meginterjúvolta Kőrössy István szegedi postafőnököt, aki a következőket mondta:

- A vasúti postaépület építése régi terv, amely eddig pénzügyi okok miatt nem valósulhatott meg. Az uj postapalota nagyot lendít majd a forgalom közvetítésén. A küldemények a most elkerülhetetlen tortúráktól megszabadulnak. A vasúti postának lesz távírda, telefon, közvetítési, átrovatolási, föladás és szétküldési osztálya.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1911   <<   1912   >>   1913
Home
Delizsánsz.