A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1962_05_12_55p.txt

Távgépírón levelezhetnek, televízión nézhetik magukat a látogatók

Tranzisztoros telepes magnetofon, sarkított képernyős televízió, automata lemezjátszó az ipari vásáron a híradástechnikai érdekességek között

Híradástechnikai iparunk az idén kap először jelentőségéhez mérten helyet a Budapesti Ipari Vásáron. A Petőfi-csarnokban az eddigieknél két és félszer nagyobb területen mutatják be a hírközlés korszerű eszközeit és külön pavilonba kerülnek a szórakoztatás céljait szolgáló készülékek.

A rádió és televízió pavilonban a már ismert és kapható készülékeken kívül bemutatják a közönségnek a jövő készülékeit is.

Sok már gyártott, de az eddigi vásárok látogatói előtt ismeretlen, új berendezések első hazai bemutatkozása is lesz ez a kiállítás. Igy például most ismerhetik meg a szakemberek a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár automatikus kis falu telefonközpontját, amelyből jelentős menynyiséget szállított az üzem szovjet megrendelésre. Átviteltechnikái berendezéseinek és erősítőjének összekapcsolásával a gyár szakemberei távgépíró összeköttetést építenek fel, s a kíváncsi látogatók egymástól 5-6 méterre levelezhetnek a telexgépeken.

Hasonlóan működés közben és a látogatók bevonásával ismerteti az Elektromechanikai Vállalat a Persoton nevű, a Híradótechnikai Vállalat pedig a Telinform elnevezésű személyhívó berendezést. Az érdeklődőknek egy egy szemüvegtok nagyságú zsebben hordozható, tranzisztoros vevőkészüléket adnak, s egy központból időnként felveszik velük az összeköttetést. A hívást a kis vevő berregéssel jelzi, sőt a telinform szóbeli üzenetet is közvetít.

A mechanikai laboratórium korszerű ipari televízióláncának segítségével televízió képernyőn láthatja magát a közönség.

(MTI)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1961   <<   1962   >>   1963