A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1962_12_22_3p.txt

JÓÉRZÉS örömet okozni

Hajnaltól késő estig dolgozik a posta csomagkézbesítő brigádja

Éjszakai még a sötétség, amikor már munkához lát a szegedi személy-pályaudvaron a II-es postahivatal csomagirányitással és kézbesítéssel foglalkozó csoportja. Pontosan hajnali 4 órakor kicsit álmosan még, de annál nagyobb igyekezettel készítik elő kézbesítéshez a csomagokat a raktáros, a beosztott tisztviselő és a csomagrakodó. Nem jut ideje álmosságra az adminisztrátornak sem, aki gondosan ellenőrzi a szállitóleveleket, bélyegez. Mire a csomagkézbesítők megérkeznek, a rakomány már kint várja őket a tehergépkocsin.

Kilenc tehergépkocsi

A csomagkézbesítés Szegeden éppúgy kerületekre van osztva, mint a levelek kihordása. Ezért a csomagkézbesítők nagyrészt ugyanarra a területre járnak éveken át. Most azonban kivételes a helyzet. Nemcsak a három kerületben, hanem a szélrózsa minden irányába indul ki reggel 6 órakor a csomagokkal megrakott tehergépkocsi.

- Általában nem nagy létszámmal, mindössze négy állandó csomagkézbesítővel dolgozik részlegünk - mondja Simon János, a II-es postahivatal vezetője. Most azonban rekordforgalmú két hetünk van. Egy-egy csomagkézbesítő naponta 80-90, de gyakran még 100 csomagot is kézbesít. A várható nagy forgalomra a Szegedi Postaigazgatóság irányításával idejében felkészültünk. Kétszeresére növeltük a csomagkézbesítők számát. Tehergépkocsi is kétszer annyi jár jelenleg, mint máskor. Az a célunk, hogy minden csomag időben ejusson rendeltetési helyére.

Például Kálmán bácsi

Nehéz, fáradságos a csomagkézbesítők napi munkája, különösen most az ünnep előtti forgalomban. De szíves-őrömest járják mégis kora hajnaltól késő estig a várost. Mert mint mondják, jó érzés másoknak örömet szerezni. Még a fáradtságot sem érzi úgy az ember, ha meglátja, milyen örömmel bontják ki a hozzátartozóktól, s a kedves ismerősöktől jött csomagot egy-egy lakásban.

Farkas Kálmán személyes ismerőse sok szegedi családnak. 1942 óta kézbesít csomagot ugyanabban a kerületben. Ha a gyermekek meglátják, amint éppen csomagot kézbesít, utánaszaladnak, s köszönés után szépen kérik:

- Kálmán bácsi, hozzon már csomagot nekünk is. Sőt még az is előfordult, hogy a Télapónak szánt -igénylést, a postás bácsinak akarták a gyerekek odaadni, hogy úgyis ő hozza mindig a csomagokat.

Még hétfőn is kézbesítenek

Farkas Kálmánon kívül több példásan és hosszú évek óta e szakmában dolgozó postás van még. Ilyen Kassai István és Elek Lajos is, akik évek óta szilárdan állják még az ilyen ünnepek előtti nagy forgalmat is. Persze a többiek is derekasan, elismerésre méltón dolgoznak. A postások célja, hogy minden csomag időben rendeltetési helyére jusson. A postaigazgatóság intézkedett, hogy még december 24-én, hétfőn is kivigyék a posta kézbesítői az expressz feliratú vagy romlandó tartalmú csomagokat.

Horuczi Lászlóné
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1961   <<   1962   >>   1963
Home
Delizsánsz.