A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1962_06_13_5p.txt

Halló, itt Szeged!
őrjárat a távoltági telefonközpontban

- Kérem, már fél órája jegyeztettem Budapestet és még nem katam meg! - méltatlankodik  a drót végén egy férfihang.

- Tessék türelemmel lenni, sok a hívás, igyekszünk!

- Szól barátságosan az interurbán központban dolgozó asszony. A telefonközpontban különben a forgalomnak megfelelően sokan dolgoznak, főleg lányok és asszonyok. A 01-es vonalat - a távolsági bejeientéseket - csúcsforgalomban hárman kezelik. Arra a kérdésre, hogy melyik magyarországi várossal beszélgetnek legtöbbet a szegediek, a telefonközpontosok szinte egyszerre válaszolnak: - Budapesttel.

A 06-os hívószám.

Igen megkönnyítette az interurbán dolgozóinak munkáját és gyorsította budapeeti beszélgetéseket a közvetlen vonal. A telefonkezelő előtt ugyanolyan tárcsa van, mint bérmelyik készüléken, de ezen nem a Szegeden megszokott négy számot kell tárcsázni, hanem hatot, és már a budapesti hívott szám jelentkezik. Kevesen ismerik Szegeden ezért arra kértek bennünket a központ dolgozói, hogy népszerűsítsük - a 06-os hívószámot. A budapesti beszélgetéseket ezen a számon lehet bejelenteni, ezzel nemcsak a hívás idejét rövidítik le, hanem az adminisztrációs munkát is egyszerűsítik. A ranglistán Budapest után a Csongrád megyei nagyobb városok vezetnek. A megyei tanács Szegedre költözésével naponta sok szentesi, hódmezővásárhelyi és makói előfizetőt csenget fel a posta. Főleg hivatalokat, üzemeket és intézményeket, így aztán ezekben a városokban a magánbeszélgetések a délutáni, a kevésbé forgalmas Időpontra tevődtek át. Az interurbán telefonközpont dolgozói közölték azt is, hogy a szabadtéri játékok idején csaknem megkétszereződnek az interurbán 
hívások.

Kapcsolat a nagyvilággal

A magyarországi városokon kívül kapcsolatot teremt a szegedi posta a nagyvilággal is. Igen gyakran kapcsolják például Moszkvát, s más szovjet várost. Lengyelországgal, Jugoszláviával, Romániával, Svédországgal, a Német Demokratikus Köztársasággal, a Német Szövetségi Köztársasággal bonyolít le telefonbeszélgetést az interurbán központ. Gyakran teremtenek összeköttetést a tengerentúli városokkal is. Felelősségteljes, nehéz munkát végeznek az interurbán központ dolgozói. Szinte egy pillanat pihenő sincs munka közben. Ezért - helyesen - a nehéz fizíkai munkaidő csökkentésével egyidőben rövidítették le hét órára itt is a munkanapot.

A türelem legyen kölcsönös!

A legtöbb előfizető türelme - legalábbis ezt mondták el a telefont kezelő fiatal asszonyok, lányok. Ezek az emberek, még ha sürgetik is a beszélgetést, udvariasan. megértően kérnek, de még mindig akad jó néhány indokolatlanul türelmetlen ember. S erre jó néhány példát soroltak. Reggel 7 órakor jegyeztetnek például olyan községeket, ahol 8 órakor nyit a posta - tehát ennél előbb nem tudnak összeköttetést teremteni - s 7 óra 10  Perckor  már sürgetnek.  A posta dolgozói türelmesek, s az előfizetők sok különleges kívánságának is eleget tesznek. Például nemegyszer előfordul, hogy éjfél előtt 2-3 perccel kérnek ébresztőt. És ezt a kérést is teljesítik. Legtöbb problémát okoz a hajnali ébresztő. Éjfél után ugyanis - amikor már ritkák a beszélgetések - csak ügyeletet tartanak. - De gyakran előfordul, hogy húsz előfizető kér hajnali négykor ébresztőt. Ez gondot jelent, hiszen egy ember húszat egyszerre nem hívhat. Ha pedig néhány perccel előbb, vagy később ébreszti a megrendelőket jön a reklamáció, Az interurbán központ dolgozói becsületesen, lelkiismeretesen dolgoznak, s kérésük csupán ennyi: legyenek türelmesek az előfizetők is.

H Zs.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1961   <<   1962   >>   1963
Home
Delizsánsz.