A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1958_07_30_162p.txt

A posta hároméves tervéből

A posta a hároméves tervben az alapvetően fontos területek fejlesztését tűzte ki célul. A hároméves terv idején Budapesten 19-20 ezerrel, vidéken pedig 16-17 ezerrel növelik a telefonközpontok állomásbefogadó képességét. Tatabányán 1200 állomásos automata távbeszélő központ építését fejezik be, a miskolci központ 2400, a szombathelyi kettőezer, a soproni 1800, a pécsi 1000, a debreceni 800 állomással, a szegedi, a székesfehérvári és a veszprémi pedig 200-200 állomással bővül. Ezenkívül főként a Balaton környékén új, nagyobb teljesítményű kézikezelésű központokat építenek. A kézi kezelésű központok hálózata körülbelül hétezer állomással növeikszik. A vállalatoknál, intézményeknél és egyéb helyeken működő alközpontok állomásainak számát tízezerrel növelik. A bővítések eredményeként 3 év alatt mintegy 35 ezer új távbeszélő állomás felszerelését teszik lehetővé.

- A nemzetközi távíró és távbeszélő szolgálat javítása érdekében bővítik a miskolci és a szegedi távkábeleket, s több helyütt újakat építenek.

- Hogy az ország távolabbi helyeire is eljuthasson a budapesti televíziós adó műsora, a pécsihez hasonlóan, Tokaj környékén is felszerelnek televízió közvetítő állomást.

- Bővítik, korszerűsítik, csinosítják az ország régi, elavult, több évtizedes postaépületeit. A nagyobb vidéki városokban teljesen megszüntetik a lófogatú szállítást, gépkocsik járnak majd. Ugyancsak gépkocsikkal, gépkocsi mozgó postákkal szállítják a hírlapokat és a postai küldeményeket a vasúttal meg nem közelíthető községékbe.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1957   <<   1958   >>   1959
Home
Delizsánsz.