A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1958_05_18_93p.txt

Körséta a bajai Türr István Múzeumban

A népek barátsági hónapja keretében

   a bajai múzeum kiállítási termeit is szép létszámú közönség látogatja. A Postamúzeum és a bajai bélyeggyűjtők közösen rendeztek kiállítást, melynek lelkes látogatói felnőttek és gyerekek egyaránt. Vasárnapi napokon alkalmi postahivatal is működik külön bélyegzővel. Egy-egy ilyen jól rendezett kiállítás sok mindent elárul. Sólymos Ede, a múzeum Igazgatója meglepődve mondja: - Ha nem láttam volna, el sem hinném, hogy az egyszerű emberek is mennyire rajongói a bélyeggyűjtésnek. Az egyik tanyai parasztismerősöm is megtekintette a kiállítást, s kiderült, hogy több ezer bélyeget gyűjtött, csak úgy magánszorgalomból.

Tovább ballagva megérkezünk a bolgár népművészeti kiállítás termébe, melynek anyagát a Bolgár Művelődési Intézet kölcsönözte. Itt megláthatjuk a női és férfi népviselet sokrétű gazdagságát. A népviseletet tájjellegének megfelelően csoportosították. Megtalálható itt néhány eredeti szőttes, hímzés, kerámia és az új népművészet eleven hajtása is.

A harmadik teremben Leonardo da Vinci reprodukcióiban gyönyörködünk. A bajai festőművészek gyakran megtekintik a kiállítást, hiszen nekik ez a néhány napos szemlélődés sokat jelent a mesterség elsajátításában, az ember ábrázolásában.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1957   <<   1958   >>   1959
Home
Delizsánsz.