A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1933_04_01_2p.txt

Vakmerő rablótámadás a vecsési postán két halottal

Budapest, március 31.
Péntekre virradó éjszaka megdöbbentő rablótámadás történt a vecsési postán. A rablótámadásnak két halottja van, az egyik Kiss Kálmán postatisztviselő, a másik Máté István, a rabló. A vecsési csendőrjárőr éjszakai ellenőrző körútja alkalmával elhaladt a postahivatal előtt. A csendőrök észrevették, hogy a hivatal ajtaja nyitva van. Az egyik csendőr nesztelenül bement az udvarba. Néhány pillanat múlva felnyílt az egyik ablak és azon keresztül egy férfi ugrott ki az uccára. Amikor észrevette az ajtóban álló csendőrt, revolvert rántott és a csendőrre lőtt, majd futásnak eredt és eltűnt a sötétségben. Golyója nem talált. Az egyik csendőr bezörgetett a szomszédos gyógyszertárba, hogy segítséget hívjon. Kovács István gyógyszerész és Kiss Kálmán tisztviselő siettek a csendőrök segítségére, Kovács fegyvertelenül, Kiss Kálmán egy vívókardot hozott magával.

A csendőrök Kiss Kálmánnal együtt ezután behatoltak a postahivatalba. Elől ment kezében a vivókarddal Kiss Kálmán, utána a két csendőr lövésre készen tartott fegyverrel. Abban a pillanatban, amint beléptek az ajtón, revolver dörrent és Kiss Kálmán hangtalanul összerogyott. A golyó azonnal megölte.

A következő pillanatban a revolvenes rabló ki akart szökni az épületből, már elérte a folyosó ajtaját, amikor Virág csendőr utána lőtt. Lövése talált, a rabló holtan terült el a földön. A csendőrök felgyújtották a villanyt és átkutatták a rabló zsebeit. Megállapították, hogy Máté István rákospalotai vasesztergályossal azonos.

A véres rablótámadásról jelentést tettek a budapesti főkapitányságnak és néhány perc múlva megkezdődött a hajsza az agyonlőtt rabló megszökött társa után. Rendőrök szállták meg az egész környéket, elállták az utakat és igazoltattak mindenkit. Az egyik Kispest felé vezető uton, a 42-es villamos végállomásánál feltartóztattak egy robogó autót és igazoltatták utasát. Az utas azt mondotta, hogy Schaillt Sándornak hívják és Pestszentlőrincen lakik. Iratai nem voltak. Egy detektív és egy rendőr szállt az autóba és megindultak az utas állítólagos lakása felé. Már közel jártak a bemondott cimhez, amikor az utas hirtelen felrántotta az ajtót és kiugrott a robogó autóból. A detektív több lövést adott le utána, de eredménytelenül.

A rendőrség feltevése az, hogy az autóutas, aki nyomtalanul eltűnt és aki ellen országos körözést adtak ki, az agyonlőtt rabló megszökött társa volt.


A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1932   <<   1933   >>   1934