A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1973_12_24_227p.txt

Karácsonykor munkában, szolgálatban

(Részlet a cikkből...)

A szeretet ünnepét mindenki nehezen várja, és már hetekkel előtte készül a nagy napra, rejtegeti az összegyűjtött zsebpénzen vett ajándékot, hogy gyertyagyújtás után a díszes fenyőfa alatt ott lehessen a meglepetés a gyereknek, a feleségnek, férjnek, a nagyinak és a nagypapának. Sötétedés után kiürülnek az utcák, a szórakozóhelyek. Mindenki haza igyekszik, hogy mire a villanykapcsolók kattannak és kialszanak a lakásban az elektromos fények, hogy helyükbe a fenyőfák illatos gyertyáinak melege áradjon, otthon legyen. Ragyogó gyermekszemek követik a csillagszóró szertelenül pattogó szikráit, kutatják a fenyőfák alját, hogy vajon mit is hozhatott a Télapó. A családi asztalra felkerül az ünnepi vacsora és a gyerekeket ezen az estén a tv-mese nem érdekli, mert az új játék fontosabb. Sok millió családnál történik ez így, de nem mindenütt. Vannak, és nem is kevesen, akik ezen az estén is dolgoznak. Közülük mutatunk be néhányat,


         


Tizenhét éve dolgozik a békéscsabai posta interurbán telefonközpontjában Lix Csabáné. Ez alatt sok karácsony estét töltött szolgálatban, sokszor vállalta a munkát ilyenkor a családos anyák helyett. Ez a karácsonyesti szolgálat azonban kicsit eltér az előzőektől. Tavaly ugyanis férjhez ment és szerette volna ezt az estét otthon tölteni.

- Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyi szolgálata?
- Valamennyi az. Ilyenkor a telefonáló emberek türelmesebbek, udvariasabbak és sokan kívánnak nekünk is kellemes ünnepeket. Itt a telefonközpontban mi is érezzük ennek az estének meghittségét.

- Sokan telefonálnak ilyenkor?
- Este öt óráig áltálában csend van - válaszol mosolyogva Lixné - utána kezdődik a hajrá. Hívják egymást az emberek, közöttük igen sok gyerek. S amíg a két telefonáló között létrejön a kapcsolat, akaratlanul is halljuk, hogy az első kérdés: Milyen ajándékot kaptál?

- Tényleg, Milyen ajándékot kap a telefonos kisasszony?
- Régi kívánságom teljesül. Egy szép - parókával és összecsukható esernyővel lepett meg a férjem.

- És ahhoz mit szólt, hogy ön sem lesz ott a gyertyagyújtásnál?
- Nem őrül. De mivel katonatiszt, megérti, hogy a szolgálatot karácsonykor is el kell látni.

.....
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1972   <<   1973   >>   1974
Home
Delizsánsz.