A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1973_11_25_171p.txt

Rekorderek

Ha a pártlapterjesztési akciót nem is lehet összehasonlítani a termelési versennyel,

   mégis helytelen volna merő "szemérmetességből" hallgatni azokról, akik kiemelkedő eredményességgel szervezik az új előfizetőket. Ilyen hír vezetett el Lukácsi Lászlóhoz, a kecskeméti 1. sz. postahivatal vezetőjéhez is. Az akcióidőszak felezőpontjáig, tehát november 1-ig szervezett új előfizetőket vettük számba. Kiindulva abból, hogy a kecskeméti posta 100 új Népszabadság- és 60 új Petőfi Népe-előfizető szervezését vállalta alapfeladatul.

A hivatalvezető nem kis örömmel számolt be róla, hogy a kecskeméti postások, hírlapkézbesítők "félidőig" már 374 Népszabadságra és 268 Petőfi Népére indítottak új előfizetést. Tárgyilagosan hozzáfűzte azonban, hogy eközben Népszabadságból 34, Petőfi Népéből pedig 120 lemorzsolódás történt. A tiszta emelkedés a párt központi lapjából így is 340, a megyeiből pedig 148. Az úgynevezett keretszámnak tehát már ekkorra bravúrosan "fölé vertek".


         


Az eredmények legfőbb záloga a szocialista címért törekvő brigádok megértése. Vezetőikkel ismertette Lukácsi László az akció politikai jelentőségét, s kérte javaslataikat a végrehajtáshoz.
- A jó szó is használ, de mégjobb, ha azt "alá is támasztjuk" - indokolta a hivatalvezető azt a módszert, hogy "jutalmazási célfeladatként" is végzik a párt- sajtóterjesztést a postások. Jutalmukat a decemberi bérjegyzéken fogják megkapni. Jó pár név mellett lesz szokásostól eltérően "színesebb" az a bérjegyzék, hiszen tízegynéhány postás - hírlapkézbesítő - növelte már november 1-ig több mint tízzel a pártlap- előfizetők számát.

S ha nem is termelési versenyszempontok szerint mérlegelünk, mindenképpen "rekorderek" voltak az élenjárók közt olyanok, mint Barna Imre. Borbély László és Gyurász Imréné. Eredményeik - félidőben:

                   Népszabadság - Petőfi Népe
Barna Imre            23               3
Borbély László         11             13
Gyurász Imréné       17             17

Van-e recept?

Munkaidő végén, a postás kézbesítők - kezelők - szobájában kérdeztem őket módszereikről, esetleges agitációs fogásaikról. Sok kilométeres gyaloglás, kerékpározás, cipelés volt már a hátuk mögött, s a napi elszámolást követő fellélegzés, amikor pár percre beültünk az éppen érkezővel a polcos-rekeszes fakóbama asztalhoz.

Barna Imre belterületi kezelő az 5-ös körzetben. 17 utcája van. Hírlapokat nem kézbesít, tehát nem is olyan "kézenfekvő" nála az előfizetés-szervezés.

- Ma is van egy új - Népszabadság-előfizetőm. Szeretem jól csinálni, ha valamibe fogok. Az Asszonyok Lapja - most Fáklya - előfizetés-gyűjtésben országos első voltam. Húsz éve járom ezt a körzetet. Mindent megcsinálok, amire kérnek. Ha a nyugdíjas nincs odahaza, nem hagyok neki értesítőt, hogy befáradjon ide a központba, hanem inkább kétszer-háromszor is felkeresem. Sokan bejönnek reggelenként: van-e sürgős levél? Hátha jönnek a gyerekek hétvégi látogatásra, akkor úgy kell bevásárolni.

- Megszerettek. őszintén mondom, nem kell sokat beszélnem. Néha elég csak ennyi: "... néni. tudom, maga járatja a Petőfi Népé-t. Nem kíváncsi az ország meg a nagyvilág eseményeire is?" "Dehogynem. Mit ajánl?" "Járassa a Népszabadságot is." - Hát akkor töltse ki azt a papírt. Előfizetek.


         


Borbély László kerülete a Budaihegy-Máriahegy, tehát külterületi kezelő. 11 esztendeje postás, de ebbe a körzetbe októberben került.

- Szinte "idegen", vagyok még itt, de számos olyan új előfizetőt szerveztem, aki még sose járatott újságot. Annyi biztos, hogy magától nem megy. Beszélgetni kell. Hogy itt vannak a hosszú esték. Az ember megunja, hogy csak a cigánymuzsikát hallgassa a rádióból, meg a tv előtt üljön. Jó értesülni a Petőfi Népéből megyei eseményekről, a Népszabadságból pedig alaposabban eligazodni a nemzetközi politikában, átfogóbb hazai kérdésekben.
- Csak nézem, mikor másnap már a szomszédos háznál is előre kérdezik: "Lehet-e egyszerre öt hónapra előfizetni, postás bácsi?"
Gyurász Imréné hírlapkézbesítő a Rendőrfaluban. Két és fél hónapja még, hogy a posta alkalmazottja Három nap betanulási idő után, augusztus 19-én egyedül vágott neki.
- Az első hét nagyon nehéz volt. Bele kellett jönni, hova, milyen lapok járnak. Meg az új emberről előbb tudni akarják, kicsoda . . .


Ha előfizetőt szervezett, eleinte ilyen válaszokat kapott: "Nem kell semmiféle újság! Fél éve nem kapom rendesen."
- Rájöttem, hogy sokan még az ágyban szeretik átfutni a friss lapot, úgy keltem fel, hogy ahol a késedelemén dohogtak azelőtt, már öt órakor megjelentem: "Itt az újság!" Hajnali 3-kor kel fél-háromnegyed 4 órakor indul hazulról. A postán felpakol, s mire körzetét járja, ismeri a lapok főbb cikkeinek témáját.
- Tudnom kell, miről írnak, másként mivel ajánlanám az előfizető-jelöltnek. Azt is jó kipuhatolni, kinek mi az érdekes egy lapban. Biztos, hogy van olyan cikk. Ezért volt nap, amikor egy teljes előfizetőtömb sem volt elég.
- Ma már barátságosak, tréfálkoznak velem, s ha véletlenül később tudunk indulni, aggódnak, hogy vajon mi történt velem?
Régen volt. mikor ezt mondták neki: "Nyomja az ipart, Gyurász- né! Ez még nem elég..." Réggen? Két hónapja.
- Ne legyen kisebb az én napi újságadagom se, mint a kollegáimé, nem igaz?

Tóth István

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
1972   <<   1973   >>   1974
Delizsánsz.