A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1973_11_10_4p.txt

Irányít-e az irányítószám?

Éppen egy éve, hogy az a kedvesen rút fekete holló úton-útfélen elénk állt és a világ legudvariasabb hivatali nyelvén szépen kért bennünket, legyünk szívesek valamennyi postai küldeményre minden esetben felimi a postai irányitószámot.

Hát lehet-e ellenállni, ha ilyen kedvesen kérik az embert? Főleg, ha meg is magyarázzák. hogy ez nemcsak a postának, hanem a kedves feladónak és a címzettnek is érdeke. Hiszen "a postai irányítószám = pontos, gyors, továbbítás".

Velünk lehet beszélni. Azóta lendületlenül böngészszük a jegyzékeket, írjuk a számokat. Ha száz levélre egy nap, hát százra! Üsse kő, megéri az időt, a fáradságot.

De ki oivassa ezeket a számokat? - teszi fel a kérdést egyik olvasónk, akinek címe: 6791 Szeged, Teleki utca 13. így, a posta kérésének megfelelő, szabályos címzéssel azonban nekik még nem kézbesítettek levelet. Sorban visszakapják saját levelüket az „Ismeretlen" cimkével a rokonok, ismerősök, hivatalok, köztük mi is, akik próbaként elküldtünk néhány sort olvasónknak. Pedig Ő létezik, mégpedig a borítékokon feltüntetett címen. Csakhogy a szám mögött Dorozsma rejtőzik, úgy látszik olyannyira, hogy a szegedi postások előtt sem fedi fel kilétét. Vagy egyszerűen nem is kíváncsiak rá, mit takar a városnév előtt az a négyjegyű szám? Mert ha valóban eszerint tájékozódnak a levélkihordók, akkor könnyűszerrel rájöhetnek arra, hogy annak a lakókörzetnek, amelyben a második kerületi Teleki utca van, 6721 az irányítószáma, a 6791 pedig a városhoz csatlakozott Dorozsmáé.

Megkérdeztem az 1-es számú postahivatal csoportvezetőjét, mi történik, ha a Szegedhez kapcsolt községekben van ugyanolyan nevű utca, mint a városban. A válaszon meglepődtem, mert azt hallottam szóban - csak ezúttal a Dózsa György utca példájával -, amit olvasónk leírt, s amiről mi is meggyőződtünk.

Tehát tudják. Azért érdekelt bennünket, mégis mi a teendője a más vidéken élő rokonnak, ha netán birtokában van Szeged utca- és térneveinek és fel is fedezi, hogy valamelyikkel azonos nevű utcában él a levél címzettje? Igy szól a javaslat: Ne írjon irányítószámot, ne Szegedet, hanem mint korábban a volt község nevét tüntesse fel a borítékon, így nem veszhet el a levél. Arról nem esett szó, mi történjék akkor, ha a postahivatal irányítószám nélkül nem is hajlandó átvenni a levelet.

Hát igen. Most ezt üzeni a holló - Hollónak, mert Holló József az, akit rendre így "megtréfál" ez a szavát felejtette madár.

S vajon csak Ő lenne egyedül az áldozat?

Ch. A.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1972   <<   1973   >>   1974
Home
Delizsánsz.