A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1973_10_28_1p.txt

Jól halad a postapalota építése


         


Talán nem látványos, de eredményes munkával épül Szegeden az új postapalota, a Lenin körút, a Kossuth Lajos sugárút és a Püspök utca által határolt területen. A munka üteméről szólva, megelégedését fejezte ki Kopasz Flórián, a Szegedi Postaigazgatóság fejlesztési igazgatóhelyettese, és arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi munkatempóval meg van elégedve a DÉLÉP is, a postapalota építője. Szinte állványerdő veszi körül a már meglevő épületrészt, s magasodnak egymásra az emeletek. Már a negyedik szintnél tartanak. A sínen futó daru mind magasabbra emeli az előre gyártott elemeket. Az új postaépületből elsőként a műszaki szárny készül el, amelyet követ a szintén többszintes irodaépület. A szerződés szerint a műszaki szárny építését 1974. április 30-ig befejezik hogy a technológiai szereléshez hozzákezdhessen a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár.

- Kopasz Flórián arról is tájékoztatott, hogy 1975. december 31-én megszólalnak majd azok az új telefonállomások Szegeden, amelyeket akkorra bekötnek az új központba. A műszaki berendezések szerelésével ugyanis akkora lesznek kész. Ezt szerződésben vállalta a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár. Hogy hány telefonelőfizető lesz akkorra? Most 6 ezren felüli az előfizetők száma. Hatvan százaléka közület, 40 százaléka egyéni. A telefonra várók száma ma mintegy kétezer. Az új telefonközpont elkészültével a várakozók telefonhoz juthatnak.

- A Crossbar-rendszerű központnak, amely majd nálunk is lesz, elvileg nincs felső határa, ami bővítését, befogadóképességét illeti. Ennek a rendszerű központnak ugyanis az az előnye, hogy kisebb mellékközpontok építhetők hozzá folyamatosan, ahogy az igény kívánja. Állomásgazdálkodás viszont akkor is lesz, ha az új központ megépül.

- Közel mégegyszer annyi állomással indul majd az új telefonközpont, mint amenynyi jelenleg van Szegeden, vagyis 6 ezer iker és 5 ezer szóló vonallal kezdi meg munkáját. 1975. december végén a Szegedi Postaigazgatóság új központja. Emellé jön még két mellékközpont, egy a Dorozsmai úton, amely a nyugati iparvidéket és Kiskundorozsmát szolgálja 400 vonallal, egy másik 400 vonalas mellékközpont pedig Algyőn épül, amelynek kivitelezője a Hódmezővásárhelyi MEZŐGÉP.

- Az új telefonközpont építésével egyidöben, illetve azt már megelőzően, kiépítette a posta a város alatt a korszerű kábelhálózatot, s ennek a munkának a 80 százalékával el is észültek. A postának ez a munkája 65 milliós beruházás, amely része az új postapalota építési költségeinek, műszaki berendezéseinek. A teljes beruházás összege - az épületre 200, a műszaki berendezésre 240 millió - mintegy 500 millió forint.

- Az építéssel egyidöben nagyszabású hálózatkutatást végez a posta Szegeden, hogy az igények és felmérések szerint hová és meddig tervezzék és vigyék a hálózat végét. Ez a munka azért szükséges, hogy részben megelőzzék önmagukat, másrészt költségeket takarítsanak meg. A telefonra várók igényeit ugyanis annak idején a jelentkezési sorrendben elégítik majd ki. A postának ugyanis már ma tudnia kell azokról a telefonigénylőkről, akik 1975 után kérnek állomást, készüléket. Éppen ezért az akkori igényeket tanácsos már most bejelenteni, hogy azokról a posta tudjon, számontartsa a tervezésnél.

- Az országban ma mintegy 80 város, illetve község rendelkezik közvetlen távhívással, tartozik a távhívó-rendszerbe. Szeged ebből eddig azért maradt ki, mert a már korszerűtlenné vált, régi telefonközpont erre alkalmatlan. Szeged abban a pillanatban tartozik majd az országos távhívó-rendszerbe, amikor átadják az úi telefonközpontot. Akkortól kezdve bárki bármikor közvetlenül a lakásáról hívhat olyan vidéki állomásokat, amelyek a távhívó-rendszerbe tartoznak. Addig viszont türelemel kell lennünk a napi egyszerű telefonhívásokkal is, hiszen megesik - a túlzsúfoltság miatt, - hogy hosszú percekig, félórákig kell várni, amíg a szabad vonal búgó hangja jelentkezik, és tárcsázhatjuk a kívánt számokat.

L. E.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1972   <<   1973   >>   1974
Home
Delizsánsz.