A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Esti Hírlap - eh_1973_05_09_77p.txt

MA: ALAPKŐLETÉTEL

Új telefonközpont épül a Belvárosban

Ünnepélyes alapkőletétel lesz ma délután: a Petőfi Sándor utca—Városház utca közötti hatalmas telken, a Martinéni tér sarkán lerakja - az új belvárosi telefonközpont alapkövét. A Középületépítő Vállalat nemrég kezdte meg az ötemeletes betonóriás alapozásét, és a szigetelés előtti munkát.

A szerződés szerint jövő év áprilisára felhúzzák a falakat, elkészítik a géptermeket, s attól kezdve a további építkezéssel párhuzamosan a Beloiannisz-gyár szakemberei hozzálátnak a híradástechnikai berendezések szereléséhez. 1975. december 31-én átadják az új telefonközpontot.

A szűk terület miatt nehéz feladat vár az építőkre: csak hagyományos anyagokkal és hagyományos technológiával dolgozhatnak. Nincs lehetőség rá, hogy darut használjanak, ezért felvonókkal húzzák majd fel a 8000 köbméter betont, a 8000 mázsa vasat, s a 45 ezer négyzetméter zsaluzatot. A belvárosi helyi adottságok miatt az építőanyag szállítása is nagy gond. Ezért az építőanyagot nemhogy napról napra, hanem óráról órára kell a helyszínre szállítani.

A BUVÁTI tervei alapján készülő épület harmonikusan illeszkedik majd be a környező házak közé. A Petőfi Sándor utca és a Városház utca között úgynevezett passzázs, átjáróudvar lesz. Az új központot és a meglevő 4-es postát összekötik, s az ország legnagyobb postakombinátja kap itt helyet.

A Crossbar-rendszerű központiban 40 ezer állomást létesítenek - kezdetben csak 24 ezer állomást kapcsolnak be - s ezzel lehetővé válik, hogy a belvárosi telefonelőfizetők közvetlenül tárcsázzanak vidéki és külföldi városokat.

A telefonközpont átadása előtt felújítják a már elavult belvárosi kábelhálózatot. A központ bekapcsolásakor több tízezer szám megváltozik a főváros más központjaiban is, ezért ekkor jelenik meg az új közületi és egyéni előfizetőket tartalmazó telefonkönyv. A Belvárosi Telefonközpont építése mintegy 500 millió forintba kerül.

p. s.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1972   <<   1973   >>   1974