A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1966_06_10_5p.txt

"Halló, itt Gabriella..."

A postai hírközlés ütőere a távbeszélő-központ. Szeged legnagyobb postahivatalában modern automata kapcsoló asztaloknál ülnek a kezelők, szemük előtt pillanatonként gyúlnak ki a hívástjelző számok, megszakítás nélkül informálnia, intézkednie, beszélnie kell a telefonosnak.

Névtelenül, de nélkülözhetetlenül

Összefolynak a hangok a gépek zörejeivel, kattanásaival, s míg a percek tört részei alatt bejelentkezik az ország másik részéből vagy több ezer kilométeres országon kívüli messziségből a hívott fél, a kezelő idegesen kisimítja szemébe hulló hajtincseit, megtörüli veritékes homlokát. A hívó, aki rokonával, ismerősével, üzletfelével akar közölni sürgős híreket, kíván lebonyolítani életbe vágóan fontos tárgyalásokat esetleg szerelmes üzenet továbbítására veszi igénybe a végtelen távbeszélő vonalakat, - nem tudja, el sem képzeli, milyen koncentrált, idegfeszítő munka segítségével érheti el a célját. A központ kezelőjével - aki éppúgy ember: gondokkal, fáradtsággal, érzésekkel rendelkező lény, mint mások - névtelenül, de nélkülözhetetlenül van csak némi kapcsolata legtöbbünknek. Ez az ismeretlenség elég gyakran "feljogosít" egyeseket arra, hogy gépnek tekintsék a Gabriellákat, türelmetlenül, durván viselkedjenek velük szemben, akik ugyan-akkor mindenkihez udvariasak. szolgálatkészek s mókájukat nagy hozzáértéssé! végzik.

Tizenhárom asszony, két lány

Vad Magdolna tizenötöd magával tartozik a brigádba rajtuk kívül még egy brigád dolgozik a Szeged 1. posta-hivatal távbeszóló-központjában. A Dobó Katica brigád 1963-ban alakult, s csekély változástól eltekintve ma ugyanazok a tagjai. Tizenhárom asszony és két lány. Szinte kivétel nélkül ..két műszakosok vagyis még a háztartás, a család, a hozzátartozók gondja, az otthon munkája is az ő vállukra nehezül. Éppen ezért nem egyszerű vállalás az, amit a munkahelyükön a szocialista cím elnyeréséért maguk elé tűztek. Hogy szakmájukban állandóan fejlesztik tudásukat s évenként a postaigazgatóság vizsgáztatja is őket hogy van közülük, aki magánúton középiskolai, más pedig egyetemi tanulmányokat folytat: hogy valamennyien különböző tanfolyamokon politikailag is képezik magukat: hogy közösen ismerkednek irodalommal filmmel, színdarabokkal. S mindezeken felül olyan bensőségessé, családiassá teszik emberi kapcsolataikat, hogy gondjaikat, örömeiket megosztják egymással, a bizalom révén segítenek egymásnak a problémák megoldásában is. 1963 óta minden évben a postahivatal legjobb dolgozói között voltak a Dobó Katica szocialista brigád tagjai. A szocialista címet azóta háromszor nyerték el. Brigádnaplót vezetnek, amelyben nemcsak a munkájuk, hanem úgyszólván életük minden említésre vgy eseménye rögzítve van. Esetenként más-más brigádtag lakásán jönnek össze baráti találkozóra, s ilyen alkalommal a jókedv, a vidámság mélyíti kapcsolataikat. Hasonlóképpen kedves ajándékokkal figyelmeskodnek egymás névnapjain, más nevezetesebb családi események alkalmával Is. A hivatal vezetői gyakran állítják példának a Dobó Katica brigádot, s a munkatársaik között, a hívatal egyéb munkahelyein is terjed a brigádmozgalom a távbeszélő-központosok nyomán.

"Szép munka!"

Azt szokták mondani, hogy minél nehezebb munka végzésében szoknak egymáshoz az emberek, annál erősebbek kapcsolataik. A távbeszélő-központosok közűl egy sem kívánkozik más munkahelyre, bár általános postahivatali képesítéssel és legtöbbjük gyakorlattal is rendelkezik. A legfiatalabb is ötödik éve dolgozik már a brigádban, s az ő szavaikkal:

- Ez a legizgalmasabb és a legszebb munka, nem tehet tőle megváini.

Kondorosi János
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1965   <<   1966   >>   1967
Home
Delizsánsz.