A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1966_11_13_5p.txt

Szegeden, december 11 től: Telefonhívás - öt számjeggyel

Előkészületek a posta további korszerűsítésére 

A posta hírközlő rendszerének fejlesztése, berendezéseinek korszerűsítése a harmadik ötéves terv egyik fontos programja. Nemrég helyezték üzembe Szegeden az új távgépíró központot a főposta távbeszélő központjában, jelenleg is munka folyik a kezelőhelyek számának bővítésére.

Az automatizálási terv egyik igen fontos része ugyanis, hogy fokozatosan megszüntetik a  kisebb postahivatalokban is a kézi kapcsolású távbeszélő központokat. Ennek az elképzelésnek első ütemében valósul meg a következő években a közvetlen Szeged környéki központok automatizálása. Ez gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy Szeged környékére és onnan Szegedre tárcsázással lehet távbeszélő összeköttetést létesíteni a nap bármelyik órájában. Létrejön az állandó éjjel-nappali távbeszélő-kapcsolat város és falu között. E nagyszabású átszervezés előkészületeit végzik jelenleg Szegeden.

Ezzel van összefüggésben a postaigazgatóságnak az intézkedése, hogy december 10-én éjfél utántól Szegeden a négy számjegyes, illetve a két számjegyes tárcsázás. Az eddigi négyszámjegyű számok - pl. 35-35 -, ugy változnak, hogy 1-es. a kétjegyüek - pl. 02 - pedig 0-ás előszámot kapnak. A példában említett számokat tehát december 11. után 138-35-nek, illetve 0-02-nek kell tárcsázni, mert az automata átszerelése után már csak így jön létre kapcsolás.

A posta ilyen távválasztási rendszert már néhány nagyobb városban kísérletképpen meg is valósított s az a tapasztalatok szerint bevált.

A postaigazgatóságon nyert értesülések szerint ez a változás sem a havi sem a helyi előfizetési díjakat nem érinti, a városi postahivatalókban és a nyilvános állomásokon mindezekről részletes tájékoztatókat fognak kifüggeszteni. Az öt, illetve három jegyű számrendszerre való áttérés ugyanakkor szükségessé teszi új távbeszélő névsor kiadását is. A helyi távbeszélő névsort 1967 első negyedévében adják ki, addig is a jelenlegi számok lesznek érvényben, természetesen december 11-től úgy, hogy azok elé 1-est, illetve 0-át kell tárcsázni.


A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1965   <<   1966   >>   1967
Home
Delizsánsz.