A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1966_12_13_5.txt

Megkezdődött a csúcsforgalom a postán

Öt helyett tíz csomagszállító autó - Dolgoznak a tanfotyamisták is - Mielőbb adjuk fel az üdvözlőlapokat

A posta legnagyobb forgalma minden esztendőben a karácsonyi ünnepeket megelőzően kezdődik és tart az új évig. Alaposan fel kell tehát készülnie minden postahivatalnak, hogy az ilyenkor "mázsaszám" küldött ajándékokat, üdvözlőlapokat és leveleket felvegyék, és pontosan kézbesítsék a címzetteknek. Fodor István, a Szegedi Postaigazgatóság vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az év utolsó hónapjában a postahivatalok forgalma az átlagosnak 15-20-szorosára emelkedik. A csúcsforgalom lebonyolítására időben felkészültek a postahivatalok most is. Az érkező csomagok késedelem nélküli továbbítására Szegeden a rendes szolgálatot ellátó öt gépkocsi helyett tizet állítanak be a csomagok házhoz kézbesítésére. A kézbesítés helyes megszervezésével a postahivatalok gondoskodnak arról, hogy a küldeményeket reggeli beérkezése esetén még aznap kézbesítsék.

A postahivatalok dolgozóinak szabadságolása december 15-re lezárul, hiszen akkor már minden egyes postai alkalmazott munkájára szükség van. A rendkívül megnövekedett forgalmat a meglevő munkaerő-állománnyal bonyolítják le, éspedig rendes munkaidőben, illetve ha arra szükség van, túlórát is igénybe vesznek. Ebben az időszakban a posta forgalmi tanfolyamain részt vevő hallgatók is dolgoznak, hogy tudásukat, szakértelmüket kamatoztassák. Ha szükséges, a nyugdíjas postásoknak szintén adnak erre az időre munkát. A posta munkáját megkönnyítené, ha a rakodáshoz, szállításhoz kisegítő munkaerőt kapna.

A küldeményeket azonban nem elég felvenni a postának, azokat időben kézbesítenie is kell. Éppen ezért továbbra is alkalmazzák a csúcsforgalomban a már régóta bevált előrejelentő szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy az ország különböző részeibe irényuló küldeményekről időben értesítik a nagyobb postahivatalokat, hogy kellőképpen fel tudjanak készülni azok zavartalan továbbítására.

Hogy a postahivatalok minden tekintetben eleget tudjanak tenni a rájuk háruló feladatoknak a csúcsforgalom időszakában, abban a közönség is segítkezhet: a feladók az üdvözlőlapokat, valamint a nem romlandó tartalmú csomagokat minél előbb adják postára. A romlandó tartalmú küldeményeket legkésőbb december 22-ig kell feladni. A csomagban szükséges elhelyezni címirat-másolatot is, hogy ha a csomag külső címzése valami oknál fogva olvashatatlanná válna, akkor is kézbesíthessék. A kézbesítőknél egyébként szép, új karácsonyi képeslapokat is lehet kapni, hogy a vásárlóknak ne kelljen ezért is szaladgálniuk az üzletekbe.

Ami pedig a nagyobb intézményeket, vállalatokat, küldeményeket tömegesen feladó szerveket érinti: sürgős természetű küldeményeiket a torlódás elkerülése végett, minél előbb adják postatára. Ha küldeményük feladása nem sürgős, várjanak vele az újév utáni első napokig. A felvett csomagok gyors továbbítása érdekében a Budapest-Szeged, Budapest-Békéscsaba és Budapest-Kiskunhalas vonalakon a jelenleg közlekedő mozgópostán kívül még egy-egy mozgópostakocsit állítanak be.

U. F.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1965   <<   1966   >>   1967
Home
Delizsánsz.