A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1967_08_10_5p.txt

Autóposta

Zöld autóbusz nappal a Széchenyi téren, zöld autóbusz este az Aradi Vértanúk terén. Ajtaj a tárvanyitva, kalauz nincs, és ha felszáll rá valaki, nem kérik tőle a menetjegyet Egy autóbuszban berendezett kis posta hivatal, két mosolygós postáskisaaszonnyal és egy fiúval, aki a leveleket és a táviratokat hordja a városi főposta épületébe. Rózsaligeti Béla, az autóposta vezetője:

- A mi autóbuszunkról nem elég csak ennyit mondani. A Budapesti Postaigazgatósághoz tartozunk, egyetlenegy van ilyen az egész országban. Mindig azokat a városokat, és a városokban is azokat a helyeket keressük fel, ahol nagy rendezvények, kiállítások vannak, így minden nyáron a szabadtéri játékok idejére Szegedre érkezünk. - Nézzen csak ide - szól ,az egyik postáskisaszszony.

- Alkalmi bélyegzőkkel bélyegzünk, különleges bélyegeink vannak nagy festők nagy festményeiről. És a kutyasorozat, azonkívül ritka folklor-képeslapok is kaphatók nálunk.

- Itt, Szegeden több ezer bélyeggyűjtő van - mondj a Rózsaligeti Béla. - Akadnak, akik figyelő szemmel kísérik a kocsi mozgását, és reggelente, meg azokban az órákban, amikor úgy gondolják, hogy új árut kaptunk, jönnek vásárolni. Az egyéb rendezvényeken és a játéknapokon kiemelkedő forgalmat bonyolítunk le.

- Sokan azt hiszik rólunk - mondj a Rózsaligeti Béla nevetve -, hogy így kocsival elvisszük a leveleket oda, ahová címezték, egészen a házhoz.

- Eddig a zöld autóbusz - mondj a dr. Varga József főelőadó, aki a beszélgetés közben érkezett -, benn állhatott előadásnapokon esténként a nézőtér mellett, szemben a büfékkel. Nyolc év után idén, amikor a büféket is elhelyezték onnan, a városi tanács határozata értelmében az autópostának is el kellett távoznia az Aradi Vértanúk terére, ahol már sokkal kevesebben keresik fel.

Érdemes meggondolni a Magyar Posta 100. évében, hogy vajon valóban egyforma elbírálás illeti-e meg a gőzölgő kolbászokat, virsliket, jégbehűtött söröket - és az autópostát, mely anynyi kedves, alkalmilag feladott képeslapot, táviratot indít el, ha szem előtt van.

Csaplár Vilmos


A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1966   <<   1967   >>   1968
Home
Delizsánsz.