A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1967_12_14_1p.txt

Nagyarányú postai fejlesztés a jövő évben

KÖRZETKÁBEL SZEGEDTŐL GYULÁIG - BŐVÜLNEK A NEMZETKŐZI ÖSZSZEKÖTTETÉSEK

- ELŐKÉSZÍTIK A SZEGEDI ÚJ TELEFONKÖZPONT ÉPÍTÉSÉT

Két és félmillió rádió előfizető, több mint egymillió televízió készülék, levelek, hírlapok milliói. - ezek az adatok mutatják, hogy milliók kerülnek kapcsolatba naponta a postával. Az ügyfeleket legjobban érdeklő szolgáltatásokkal kapcsolatos Jövő évi tervekről Rontó Tibor poatavezérigazgató-helyettes a következőben tójékoztatta az MTI  munkatársát:

A posta műszaki szolgáltatásainak fejlesztés változatlanul nagy ütemű. A budapesti távbeszélő szolgalat fejlesztésére 1968-ban mintegy 180 millió forintot fordít a posta. A vidéki helyi telefonhálózat korszerűsítésére és bővítésére 80 millió forintot költenek a postaigazgatóságok. Kaposvárott és Nagykanizsán a Jövő év végéig nagyszámú új előfizetőnek tudnak telefont adni. A nemzetközi telefonforgalom zavartalanabb lebonyolítását segítő budapesti félautómata központ egy része megépül és üzembe áll. Megindul a Magyarország-Ausztia közötti új, korszerű hírközlési rendszer építése. A "nyugati mikrólánc", amely egy időben 900 telefonbeszélgetésre és Két televízió műsor átvitelére alkalmas. 1969-ben kerül üzembe.

A posta Szeged-Hódmezővásárhcl és Békéscsaba-Gyula között, valamint a Dunántúlon újabb körzetkábelt épít. A vasút-villamosítási programhoz kapcsolódik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza. valamint a Nyíregyháza-Záhony közötti telefonhálózat korszerűsítése, amelynek során a jelenlegi légvezetékek helyett földalatti kábeleken „viszik" a telefonvonalakat. A többéves beruházás egyben a nemzetközi összeköttetések bővülését is Jelenti, egyrészt a Szovjetunióval, másrészt Romániával. A helyközi távbeszélöszolgálát fejlesztésére Jövőre 200 - 220 millió forintot  fordítanak.

A vezeték nélküli hírközlést 160 millió forintos beruházással javítják. Ennek során egyebek között befejeződik a lakihegyi rádióállomás rekonstrukciója. Jövő év végétől a kiszolgált régi adó helyett lakihegyről 300 kilowattal sugározzák a Kossulh-adó műsorát. Ugyancsak befejeződik Komádiban a tiszántúli televízió tulajdorosok vétel lehetőségét Javító adóállomás építése. Pécsett, pedig folytatják az új televízió állomás építését. A posta egyéb szolgáltatásai közül bővítik a budapesti távíróközpontot, új telexelőfizelőket kapcsolnak be, szélesítik az idén automatizált postai távíró hálózatot. Vidéki kis postahivatalok építésére 10 millió forintot költenek. Várhatóan gyorsítja majd a postaforgalmat, a kézbesítést, a szállítást a gépjárműpark nagyarányú bővítése, amelyre 20 millió forintot fordítanak. Gondoskodnak a posta szociális és munkásellátási helyzetérek javításáról is. Mindezeken kívül egyebek között a Zala megvei televízió állomás, a Magyarorszag-Jugoszlávia közötti koaxiális kábel, a szegedi, a váci, a siófoki új telefonközpont építését készitik elő.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1966   <<   1967   >>   1968
Home
Delizsánsz.