A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1967_08_31_3p.txt

Postások új otthonokban

Szeged térképére a Karikás Frigyes utcát nem régen jelölték be a kartográfusok. A házak közt itt is ott is földhányásokba, tégla- és cseréphalmokba botlik az ember és jókor reggel bizony vizes lesz a nagyra nőtt harmatos bozóttól. Hiába azonban az építkezéssel járó minden felfordulás, jó néhány új házban laknak már. sok a félkész épület, hét lakás pedig éppen tegnap vizsgázott először - a műszaki átadás alkalmából.

Az átvevő bizottság korán összejött. A III. kerületi tanács építési és közlekedési csoportvezetője, Gladics József, a szegedi építő ktsz ellenőre, Beleznai János, az építtetők részéről Csorba József, a Postás Szakszervezet területi bizottságának munkásellátási felelőse és Nemes József műszaki ellenőr, valamint dr. Kertai György a KÖJÁL-tól vizsgálta meg alaposan az elkészült lakásokat Természetesen a tulajdonosok is ott voltak időben, és nyomban a szakemberek
sarkába szegődtek.

Ami jó és ami nem

Több szem többet lát: hamarosan kiderült mi jó, és mi az, ami kevésbé mondható annak. Jó elsősorban az építkezés maga. Újabb hét család jut egészséges, tágas, két- illetve két és fél szobás összkomfortos lakáshoz. Jó tehát az ötlet, mások is utánozhatnák. Nem jó, hogy az építési hatóság intézkedéseit nem mindig tartják be az építtetők. Harmonikus utcakép kialakítására kellene törekedniük, s a melléképületek tetszés szerinti elhelyezése, a sokféle ízlés szerinti magas rács vagy éppen minikerítés nemigen segíti megvalósulni ezt. A házak szépek, de a lakásokban akadt néhány meglepetés. Az átvevő bizottság tagjai először a tulajdonosok észrevételeire voltak kíváncsiak. Utána aztán jól körülnéztek maguk is. Magda István és felesége azonnal felfedezte, hogy az udvarra vezető ajtó ferde. - Meg kell emelni a küszöböt - hangzott Nemes József utasítása. Az udvari lámpának a foglalata hiányzott.


         


Sok kis hiba is sokra megy

- Feledékenység - mondta Beleznai János és jegyezgette tovább az apróságokat, melyek együtt nem is olyan jelentéktelenek. A parkettszegélyező léceket is egyszerűen "elfelejtették", de az igazi bosszúságot a villanyszerelők hanyag munkája okozta. A szobákban, a vezetékeken csak néhány helyen volt meg a lámpahorog, a konnektorok szelíd érintésre is kiestek a falból. Előkerült egy villanyszerelő. Próbálta megmagyarázni a hiányosságok okát, de hamar belátta, hogy nincsen igaza. A műszaki átadásra, sőt már a festés előtt készen kell lennie a villanyszerelési munkának és nem akárhogyan, hanem tökéletes rendben. Bizony, ezt újra kell csinálniuk. Magdáék szomszédja Ferenczi István és családja, őket a bejáratnál megállította a lépcső látványa. Olyan csorba volt, mintha sok-sok láb évtizedek óta koptatta volna már. - Belül talán annál kellemesebb lesz - mondták és átlépték a küszöböt. Bent valóban örömmel vizsgálódtak. - Szép lakás lesz ez - így Ferenczi bácsi -, igaz, nem fillérekbe kerül. És máris tervezgetni kezdtek, de közben azért észrevették, hogy az egyik szobában, az ablak felett repedezik a fal. Benkő Jánoséknál a kéménylyukakról feledkeztek meg. Egyedül a konyhában akadt egy belőle. Az egyik szoba ajtaját fordítva szerelték fel és így a villanykapcsoló az ajtó mögé került. - Marad az ajtó. Olcsóbb átszerelni a kapcsolót.

Aki kétszer fárad

A következő lakásban már elkészült a cserépkályha is. Nagyon ügyes, hogy az előszobáról fűthetik. A fürdőszobában beszerelték a világoskék kádat, a mosdót, és a villanyboylert. csupán a csempéről feledkeztek el. Nem kár fordított sorrendben végezni a munkát?

A végső megállapítás: a hiányokat megszüntetni, az elfuserált dolgokat javítani kell Kétszer fárad, aki... , s nem érezheti igazán a jól végzett munka örömét. Amíg a csinos házakba beköltözhetnek a lakók, van még munka bőven. Pár hónap múlva azonban eltűnnek az utcáról az építkezés nyomai és elkészül a járda is, melynek építtetéséről a tanács gondoskodik.

Halmai Zsuzsa
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1966   <<   1967   >>   1968
Home
Delizsánsz.