A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1960_02_19_99p.txt

Telefon a kabátzsebben

- Milyen sok kényelmet nyújt az embereknek a vezeték nélküli telefon! Ez a Szovjetunióban szerkesztett radiofon kicsi, könnyen elfér a kabátzsebben, az áramforrásként felhasznált elemekkel együtt mindössze 500 grammot nyom. A doboz elején van a telefontárcsa, a telefonkagylót viszont mikrofon helyettesíti. A tárcsa fölött elhelyezett vörös és zöld lámpácska jelzi, hogy kifogástalanul működik-e a készülék. A kis összehajtható antennát a radiofon tetejére erősítették.

- A radiofon félvezetőkkel működik. A készülék elemei 60-70 órás üzemeltetést biztosítanak. A kívánt szám bárhonnan, erdőből, mezőről, vonatból, gépkocsiból tárcsázható. Minden radiofonnak van egy száma, s ennek folytán a radiofon tulajdonosa is hívható. A hívás pillanatában a radiofon tulajdonosának zsebében megszólal a csengő.

- A készülék a következőképpen működik: a tárcsázáskor az antenna rádiójelzéseket sugároz, amelyeket a telefonközpontban elhelyezett különleges vevő-adó berendezés fog fel. Ez az automatikus telefon-rádióállomás a radiofon tulajdonosát az automata telefonközponton keresztül összekapcsolja a tárcsázott számmal.

- A szovjet népgazdaságban - a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban - széles körben alkalmazni fogják a radiofont.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1959   <<   1960   >>   1961
Home
Delizsánsz.