A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1960_10_16_93p.txt

Közérdekű kérdések

Miért nehéz a telefonálás Szegeden?

Mostanában nehéz délelőttönként telefonvonalat kapni Szegeden. Ha hallható is a búgóhang, a tárcsahang a készülékben, tárcsázás után a csengetés nehezen "megy ki".

Ebben az ügyben megkérdeztük Ozsváth Istvánt, a szegedi postaigazgatóság távközlési osztályának csoportvezetőjét, aki a következő felvilágosítást adta:

A szegedi automata telefonközpontot az elmúlt évek fejlődése következtében alaposan megterheltük. 3200 előfizetőnk van már, de az igények mind a közületek, mind pedig a magánosok részéről tovább növekedtek. Sürgetővé vált tehát a városi központ bővítése. E célból idén a budapesti Beloiannisz Híradástechnikai Gyár megkezdte Szeged automata központjának, berendezéseinek bővítését. Növelik a számkapacitást, továbbá szaporítják a meglévő áramkörök kapcsolószámát. Bővíteni kell a kapcsológép-berendezést is, mert ez a nagyszabású munka újabb állomások beszerelését teszi lehetővé.

A műszakiak természetesen e munkálatokat úgy bonyolítják le, hogy e közben a lehető legzavartalanabb legyen a közönség távbeszélgetése. A bővítés során azonban kisebb zökkenők elkerülhetetlenek. A régi központ különböző áramköreibe is beledolgoznak, s így időnként egyik-másik városrész telefonállomásait hosszabb, rövidebb ideig nem lehet megkapni, vagy csak nehezen. A tárcsázáshoz szükséges búgóhang hiányának, illetve hosszadalmas jelentkezésének az említett túlterheltség az oka. A délelőtti órákban az átlagnál jóval többen beszélgetnek, s a berendezés nem győzi a kapcsolást. Átmenetileg az segítene, ha a forgalmas időben a közönség valóban csak a legszükségesebb telefonálásra szorítkozna. Egyébként az ilyen panaszok már nem sokáig tartanak. A bővítés előreláthatóan december végére befejeződik, s jövő év januárjától a több ezer szegedi előfizető zavartalanabbul beszélgethet telefonon.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1959   <<   1960   >>   1961