A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1963_03_03_16p.txt

Irány a kommunista világgazdaság
Rádió a kirakatban

(Részlet a cikkből...)

- Visszatérve a rádióproblémára: van a kérdésnek egy másik oldala is. Nem szabad híradástechnikai hagyományainkat egyetlen termékre leszűkíteni. A Bulgáriával kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy termelő és fejlesztő kapacitásokat szabadítsunk fel a lényegesen korszerűbb és bonyolultabb nehéz híradástechnikai cikkek (távbeszélő központok, átviteltechnikai, mikrohullámú elektroakusztikai adó-vevő berendezések) gyártására. A rádió- és televíziógyártást Székesfehérvárra koncentráljuk, s a telefongyár átviteltechnikai, az Orion mikrohullámú berendezések gyártására áll át fokozatosan 1965-ig. A rádió, és televíziógyártás színvonala ezzel nem romlik hanem javul, mert a székesfehérvári gyár többek között új, korszerű gyártó, szalagokat vásárol Csehszlovákiából. Hogy lehet mégis visszafejlődésről beszélni ebben az iparágban, amikor a híradás- és vákuum- technikai ipar össztermelése a mostani ötéves terv időszakában 2,4-szeresére, exportja pedig 2,7- szeresére növekszik, s 1965-ben kereken tízmilliárd forint értékű terméket ad a népgazdaságnak!

- Nem könnyű feladat ez, ha csak az anyagszükségleteket is nézzük. Sok százmilliós értékű kondenzátor, potencióméter, ellenállás, ferrit és a finomkohászati anyag szükséges ehhez. Hát még hány millió mérnök és szakmunkásórára van szükség. De segít itt is a nemzetközi együttműködés. A magyar Távközlési Kutató Intézet és a szovjet NUR kutatóintézet közösen dolgoznak a Drúzsba mikrohullámú berendezésen, amely tv, és rádióláncot teremt a szocialista országok között. A Beloiannisz szovjet intézettel együtt fejleszti a falusi telefonközpontok és Berlin intézettel a crosszbár telefonközpont elektronikus részét és így tovább.

- Ha tehát bekapcsoljuk a magyar kirakatban lévő bolgár rádiót, egyre tisztább hangon szól, a nemzetközi összefogás erejéről beszél, csalr érteni kell internacionalista nyelven.

Kovács József
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1962   <<   1963   >>   1964
Home
Delizsánsz.