A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1963_01_26_161p.txt

Hősi küzdelem a hideggel

Akikről csak hiba esetén veszünk tudomást

Csaknem zavarmentes Kecskemét vízellátása

(Részlet a cikkből...)

A vonal helyreáll

- Kérem, szíveskedjék behozni a Kiskunhalas 2-24-et...
- Igen, jegyeztem..,

Milyen természetesnek veszszük, ha röviddel később Kecskemétről, Félegyházáról, Kunszentmiklósról telefonösszeköttetésbe lépünk a hívottal. Ám csak egyszer valljon kudarcot próbálkozásunk, tudjuk, kit kell emlegetni: ejnye, ezek a postás műszakiak!...

A telefon fémvezetékei érzékenyek a hőingadozásra. A nagy hideg hatására összehúzódnak, megpattannak, elszakadnak. Oda az összeköttetés. A posta kecskeméti műszaki fenntartási üzemében az utóbbi időben naponta általában hatvan szakadásról érkezik be a jelzés, s a 45 tagú műszaki gárda szinte állandóan talpon áll. A rendelkezésükre álló egyetlen gépkocsi nem győzheti a kiszállítást a hibaforráshoz. A vonat is csak egyik állomástól a másikig szállítja utasát. A postás műszaki nemegyszer 8-10-12 kilométeres gyaloglás után ér a célhoz. Agyonfázottan feltornássza magát a pózna tetejére és kiszolgáltatva a velőkig ható szélnek, hófúvásnak, meggémberedett ujjakkal állítja helyre a vezetéket.

Tizenöt perces munka. De hogy ez mit jelent, csak aki próbálta, az a megmondhatója Dutkon István, a kecskeméti üzem egyik szerelője legalább egyhónapos orvosi kezelésre szorul, mert munkája közben hét ujja fehéredett, fagyott meg. Ugyancsak orvosi kezelés alatt áll hasonló okból Wéber Imre izsáki és Rózsa János fülöpszállási szerelő is.

Az emberi helytállás sok példáját idézhetnénk a postás műszakiak munkájában. Ott van pl. Novák Ferenc izsáki szakaszos vonalfelvigyázó. A kora hajnali vonattal Kecskemétre utazott, innen Fülöpszállásra vette útját, majd vissza Izsákra. Közben a vonatból végigvizsgálta a telefonvonalakat, s a délelőtt folyamán ennek alapján indította útra, az irányítására bízott szerelőket. A kunszentmiklósi körzet területén Németh András felvigyázóé az oroszlánrész a hibák elhárításában.

Kitesznek magukért az erősítő állomások dolgozói is. Különösen dicséretes a kiskunfélegyházi erősítő központ gondos munkája ezekben a napokban. A náluk összefutó vonalakból olyan pontosan bemérik a hiba forrásait, hogy egyetlen lépést sem gyalogoltatnak feleslegesen az amúgy is alaposan igénybe vett szerelőkkel. S ez a szinte éjjel-nappali lelkiismeretes helytállás jellemzi a kecskeméti műszaki fenntartási üzem - Szatmári János és Sikár Imre vezette - irányító munkáját is.

......
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1962   <<   1963   >>   1964
Home
Delizsánsz.