A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1963_12_06_3p.txt

AZ ÜNNEPI FORGALOM KEZDETÉN a szegedi távirdában.

>> Drága Prüntyikém. közelgő névnapodra nagyon sok boldogságot kíván a te kis Mihályod <<. - Hallottam ugyan nem is egy szépen megfogalmazott üdvözlő szöveget a Szeged 1-es számú postahivatal távírdájában, de éppen ilyet egyet sem. Nem csak a levelek, hanem a táviratok tartalma is titkos, ki kellett találni helyettük egy közölhetőt. Nem volt nehéz, hiszen mindannyian írtunk már üdvözlő táviratot.

Miklós, István, János
De nemrégen voltunk még a távírdában. Az ember képzeletében nem egészen a valódi kép él: jobbára valami lármával teli szobát képzelünk el, melyet az éktelen titititátátá hangok tesznek szinte elviselhetetlenné a távírászok számára. S helyette mit találunk? Patikatisztaságú, gyékény szőnyeggel borított falú termet, s halkan zümmögő géptávírókat. Szőnyeg, üveg, fény.

- A Morse bizony már évekkel ezelőtt kihalt. A Szeged 1. postahivatal korszerűen felszerelt géptávíró-központjában csak gépekkel vagy telefonnal dolgoznak. A forgalom - 1961 óta, mikor átalakították - óriási. Három megye nagyvárosaiból ezen át továbbítják a táviratokat az ország minden részébe. A távírda minden egyes dolgozója élő kalendárium. Úgy tudják a névnapokat ahogy a naptárszerkesztők soha. Most volt Erzsébet Katalin, jön Miklós, Éva, István, János, Szilveszter. Ők ismerik a kevésbé köztudottakat is, de a felsoroltak a fontosabbak: ezeken a napokon megtízszereződik a forgalom!

Figyelm: H 24

- Ilyenkor minden gép mellé két kezelő ül, de az is kevés. Nincs annyi jól képzett postás a világon, aki ezt a hatalmas munkát minden zökkenő nélkül el bírná látni. S nincs annyi gép se. Évek óta a csúcsfogalomra panaszkodik a posta, és panaszkodik olykor a közönség is. Nincs valami megoldás?  Pedig van. S nem is ma találták ki. Csakhogy nagyon kevesen tudnak róla. Ha a feladó egy szó áráért potom 40 fillérért ráír a távirati blankettára egy H-betűt, mellé írja, hogy milyen napra akarja kézbesíthetni - például karácsonyra: H 24 - akkor akár két héttel a jelzett nap előtt feladhatja, s a posta mégiscsak a kívánt napon, akkor is a legkellemesebb időpontban adja át a címzettnek.

Nemzeikőzi géptávíró

A szegedi távírdában csupa érettségizett asszony és lány dolgozik. Mindannyian letették a postai és távírdai alap- és szakvizsgát, kitűnően tudnak gépírni. Természetesen vakírással. Vannak köztük olyanok is, akiket kiképeztek a nemzetközi távgépírásra, öthónapos tanfolyamon sajátították el a GENTEX főképpen francia és német nyelvű kifejezéseit, jelzéseit. A távírda szobájának egyik sarkában már ott áll az első nemzetközi géptávíró-berendezés. Minden jel arra mutat tehát, hogy rövidesen Szeged is bekapcsolódik a nemzetközi távíró-hálózatba. Akár órákat el lehetne tölteni ezek között a zümmögő gépek fölé hajló emberek között. Figyelni munkájukat, mely harmonikus egységbe forr össze azzal, amit végeznek. Csak még néhány szó! A távírdában két brigád dolgozik. Mindkettő a szocialista címért versenyez. Mióta ezt a célt tűzték maguk elé, még nagyobb a fegyelem, még nagyobb a rend. S így könnyebb ez az idegfeszítő munka is.

Fehér Kálmán
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1962   <<   1963   >>   1964
Home
Delizsánsz.