A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1963_12_29_184p.txt

Új típusú televíziók, zsebrádió

A híradástechnikai iparág jövő évi feladatai, újdonságai

- Híradástechnikai iparunk várhatóan teljesíti idei terveit. Az iparág jövő évi termelése - nem végleges tervszámok alapján, hiszen ez a folyamatban levő hazai és külföldi igények nyomán még változhat - 9-10 százalékkal, exportja 15-18 százalékkal lesz nagyobb, a belföldi igények kielégítésére pedig 16 százalékkal több híradástechnikai cikket ad.

- A vákuumtechnikai gépek termelése 45,2 százalékkal, az átviteltechnikai berendezéseké 44 százalékkal emelkedik. A csak exportra készülő automata falu-telefonközpontokból 37 százalékkal ad többet az ideinél az iparág. A hazai és az exportigények kielégítésére csaknem 50 000 állomással több automata telefonközpont készül, s ezzel együtt természetesen nagyobb mennyiséget gyártanak telefonkészülékekből is. Nem hanyagolja el az iparág a közszükségleti cikkek, valamint a különösen keresett készülékek gyártását sem, s amelyik cikknél az igények megkövetelik, az idei menynyiségnél jóval többet adnak a bel- és a külkereskedelemnek. Így például a magnetofongyártás több mint 50 százalékkal növekszik. Televízióból 40 000-rel, rádióból 20 000-rel kap többet a kereskedelem az ideinél.

- A közszükségleti cikkek között jövőre sok újdonságot találnak majd a vásárlók. Megjelennek a kereskedelemiben azok az új televíziókészülékek, amelyek az Orion és a VTRGY fejlesztő szakembereinek együttműködése alapján jöttek létre. A jövő évi új televízió-típusok 12 csatornásak, nyomtatott huzalozásúak. Valamennyit - a kicsit és a nagyot egyaránt - szögletes, 19, illetve 23 colos képcsővel látják el. A telefongyár modern telefonkészülékekkel, a székesfehérvári VTRGY pedig tranzisztoros zsebrádióval lepi meg a közönséget.

- A gyártmányfejlesztés jövő évi legfontosabb feladata továbbra is a híradástechnikai nagy berendezések kialakítása, korszerűsítése. Ezt figyelembe véve többek között újabb szolgáltatásokkal egészítik ki, tökéletesítik a meglevő, korszerű mikrohullámú berendezéseket, különböző vonalszámú Crossbar telefonközpont-családot hoznak létre, kifejlesztik az 50-150 kilowattos rádióadókat. Már most is jó néhány magyar híradástechnikai cikk, berendezés állja meg a helyét az erős nemzetközi versenyben. A korszerű konstrukció azonban nem mindig járt együtt a termelékeny, a gazdaságos gyártással. Ezért kijelöltek mintegy 60-70 fontos híradástechnikai cikket, amelyeknek gyártásához a legmodernebb eljárásokat tervezik meg. Ez a munka lényegében már az idén elkezdődött, 28 termékhez állítottak össze az üzemek szakemberei - futószalagokkal, gyártó vonalakkal, célgépekkel, egyes helyeken az automatizálás eszközeivel ellátott - gyártástechnológiát,
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1962   <<   1963   >>   1964
Home
Delizsánsz.