A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1963_12_20_135p.txt

Január 1-től változnak a posta egyes díjtételei
és a távbeszélő-szabályzat rendelkezései

- 1964 január 1-től módosul néhány postai díjtétel, változnak a távbeszélő szabályzat egyes rendelkezései. Ezzel kapcsolatban a posta-vezérigazgatóság illetékes szakosztályain a következő felvilágosítást adták az MTI munkatársának.

- Az intézkedés mind a postának, mind a közönségnek hasznos, életbelépése után jelentősen egyszerűbbé válik a postai díjak kiszámítása. Január 1-től például olcsóbb lesz a levelezés díja újabb négy baráti országgal. A Szovjetunióba, az NDK-ba, Lengyelországba és a Vietnami Demokratikus Köztársaságba feladott leveleknél a posta belföldi díjszabása érvényes, ami azt jelenti, hogy ezekbe az országokba 60 fillérért továbbítják a 20 grammnál nem súlyosabb leveleket.

- Egységesen 50 fillérben állapítottak meg az európai országikba feladott légipostái küldemények pótdíját. A belföldi postautalványok (pénzesutalványok) jelenleg még érvényben levő hét féle díját ötre csökkentették, a csomagdíjban pedig 9 helyett 3 kategóriát állapítottak meg. E szerint az 5 kilós csomagot 5 forintért, a 10 kilósat 8 forintért, a 20 kilósat pedig 10 forintért szállítja a posta. A házhoz kézbesítés díja az eddigi 1, 2 és 3 forint helyett jövőre már egységesen két forint lesz. A belföldi postautalvány-űrlapot és a csomagszállító-levelet a posta ezentúl - 10, illetve 40 fillér helyett - ingyen bocsátja a közönség rendelkezésére.

- Képes levelezőlapot - ha az nemcsak üdvözlő szöveget tartalmazott - 40 fillérért továbbították. Ezután tekintet nélkül a szöveg tartalmára és mennyiségére - gyakorlatilag a képeslap arra kijelölt részét tele lehet írni - 20 fillérért szállítja a posta az egész országban.

- A távbeszélő szabályzat módosítása szerint január 1-től megszűnik az állami vállalatoknál - a gyáraknál, a vállalatoknál, a hivataloknál stb. - a telefon-díjátalány. Az állami vállalatok a telefon-főállomások és társasállomások után alapdíjat és átlagos helyi beszélgetési díjat fizetnek.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1962   <<   1963   >>   1964
Home
Delizsánsz.