A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Petőfi Népe - pn_1963_02_17_120p.txt

Több milliós beruházással korszerűsítik megyénk hírközlő hálózatát

Napjainkban a korszerű, gyors hírközlés elengedhetetlen előfeltételévé vált az állami, gazdasági és társadalmi élet továbbfejlődésének. Az ezzel kapcsolatos feladatok a postára hárulnak. Bács-Kiskun megyében az utóbbi évek folyamán jelentős változások történtek: befejeződött a mezőgazdaság szocialista átszervezése, többszörösére emelkedett az ipari üzemek száma. Bár a hírközlés is fejlődött, mégsem tartott lépést a követelményekkel.

Nyolc nyilvános telefonfülke

A postától, illetve a megyei tanács vb tervosztályától nyert értesüléseink szerint az idén több millió forintos beruházással megkezdik megyénk hírközlő hálózatának korszerűsítését. Elsősorban a távbeszélőhálózat bővítésére fordítanak jelentős öszszegeket.

- Többek között Kiskunhalas távbeszélő alközpontjának kapacitását 20 százalékkal, a kunszentmiklósi alközpontét 80 százalékkal növelik. Megyeszerte összesen 10 százalékkal bővítik a távbeszélő alközpontok mellékállomásainak számát. Dunavecse-Szalkszentmárton, Baja-Bácsbokod, Kecskemét-Helvécia között távtárcsás öszszeköttetést létesítenek, ami annyit jelent, hogy közvetlenül lehet majd hívni a jelzett helységeket.

- A posta megyénkben is tervbe vette a nyilvános távbeszélő állomások hálózatának kiépítését. amely egyébként a lakosság régi óhaja. Az idén 8 nyilvános telefonfülkét helyeznek üzembe. Ezeket Kecskeméten. Baján. Kalocsán, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán és Kiskőrösön állítják fel.

Gyorsítják a táviratok kézbesítését

A korszerű hírközlésnél igen fontos, hogy a táviratok minél előbb a címzetthez jussanak. Különösen megyénk déli részeivel volt nehéz a gyors távíróösszeköttetés megteremtése, ezért Bácsalmáson még ebben az évben távgépíró központot létesítenek. Ugyanakkor a kecskeméti és kiskunhalasi posta távgépíró berendezéseit bekapcsolják az országos hálózatba. Ezzel megyénkben is jelentősen lerövidül a táviratok kézbesítésének ideje.

Új postahivatalok

Nagy összegeket fordítanak az új postahivatalok építésére. A posta központi beruházásból, a helyi tanácsok pedig községfejlesztési alapból ebben az évben mintegy 4 és fél millió forintot irányoztak elő erre a célra. Új otthont kap a postahivatal Tázláron, Öregcsertőn, Imrehegyen, Kaskantyún. Szakmáron, Kunfehértón, Csólyospáloson, Városföldön és Páhin. Még az idén nagyobb - a legmodernebb követelményeknek megfelelő - postahivatal építését kezdik meg Kiskőrösön, amely 1964-ben készül el. Korszerűsítik a posta berendezéseit Hercegszántón, Fajszon, Alpáron, Borotán, Dávodon, s megyeszerte számos postahivatalban végeznek kisebb-nagyobb átalakításokat.

N. O.


         

                  Táviratlap távbeszélőn felvett távirathoz.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1962   <<   1963   >>   1964
Home
Delizsánsz.