A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1970_12_09_3p.txt

Húszéves a posta hirlapszolgálata

Ünnepség a szegedi sajtóházban

Népgazdasági Tanács 1950. augusztusában határozatot hozott arról, hogy a magánbizományosi lapterjesztési rendszert hazánkban megszüntették. Erre az évfordulóra emlékezve rendezett ünnepséget a Szegedi Postaigazgatóság a szegedi sajtóház klubjában tegnap, kedden délelőtt.

Az ünnepségen megjelent Csollány Ferenc, a Hírlapkiadó Vállalat igazgatója, Toplak Ferenc, a Postavezérigazgatóság hírlapügyosztályának vezetője is. Ünnepi megemlékezést Fodor István, a Szegedi Postaigazgatóság vezetője mondott. Elemezte a lapterjesztési munka fejlődését az elmúlt két évtizedben. Közölte, hogy a posta jelenleg 515 belföldi sajtóterméket terjeszt. Az idén a hírlapok darabszáma megközelíti az egymilliárd 50 milliót, ami több mint háromszorosa a posta által 20 évvel ezelőtt terjesztett lapmennyiségnek. Érdekesen alakultak a lakosság által sajtóra fordított összegek is; amíg 1950-ben egy lakos 20 forintot, addig 1970-ben 145 forintot költ sajtóra. Ezzel az eredménnyel hazánk - az UNESCO rangsorolása szerint - a világ népei között a 23. helyen áll.

A Szegedi Postaigazgatósághoz tartozó három megye Bács-Kiskun, Békés és Csongrádi adatait vizsgálva Fodor István a kővetkezőket mondotta: az idén megközelítjük a terjesztett lapok példányszámat tekintve a 122 milliót, ami azt jelenti, hogy a kezdeti időszakhoz képest megháromszoroztuk a példányszámot. A Postaigazgatóság területén a számítások szerint közel hétszeresére emelkedett az elmúlt 20 év alatt az egy lakos áltál sajtóra fordított összeg. Sokat fejlődött a terjesztőhálózat is; ma 1982 postai dolgozó és 1166 nem postai árus foglalkozik a lapok rendszeres árusításával. Az elmúlt években több korszerű hírlapboltot létesítettek.

Ezután a postaigazgatóság vezetője kitüntetéseket adott át. Miniszteri dicséretben részesült Köpesd K Gyula békéscsabai, és D. Nagy Imréné makói dolgozó. Vezérigazgatói elismerésben pedig Dékány Lászlóné tótkomlósi és dr. Martjai Ferencné kecskeméti postás. Hatvankilenc dolgozó igazgatói dicséretet és pénzjutalmat kapott.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1969   <<   1970   >>   1971
Home
Delizsánsz.