A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Esti Hírlap - eh_1970_09_03_23p.txt

TELEFONRA VÁRVA

Háromszoroz a Beloiannisz gyár

Nagyobb kapacitás • Olcsóbban - többet

Az igénylistán a telefon odakerült a lakás és a gépkocsi mellé.
A telefon ma már közszükségleti cikk.

Magyarországon jelenleg száz lakosra 7,15 állomás jut. Ha ezt összehasonlítjuk az iparilag fejlett országok adataival, kiderül: van mit fejlesztenünk a telefonhálózaton.

Budapesten több mint százezren várnak telefonállomásra. Két évvel ezelőtt, amikor az állomások száma a jelenleginél is lényegesen alacsonyabb volt, még csak hetvenötezren kértek telefont.

Az igények gyors növekedése minden eddiginél gondosabb tervezést követel a Postától és az ipartól. Az iparban például meg kell alapozni egy olyan korszerű gyártási módszernek a bevezetését, amelylyel a jelenlegi teljesítőképességet lényegesen bővíteni lehet.

Az elmúlt két évben ezzel kapcsolatban folytatott vizsgálatok befejeződtek: a Posta és a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár között létrejött a megegyezés, terveiket egyeztették.

A BHG most a Postával egyetértésben együttműködési megállapodást kötött a svéd LM Ericson Vállalattal a gyár kapacitásának növelésére, a korszerű nagyvárosi telefonközpontok gyártásának bevezetésére.

A tervezett intézkedések nyomán háromszor annyi telefonállomást várhatunk a gyártól, mint amennyit az utóbbi öt évben készített.

Az egyszerű telefonhálózat bővítése mellett újdonság lesz az országos távválasztás. Ez azt jelenti, hogy az előfizetők saját készülékükön, az interurbán központban szolgálatot teljesítő tisztviselők közreműködése nélkül is tárcsázhatják a vidéki telefonszámokat.

1971-ben egy sor vidéki város és Budapest között, a IV. ötéves terv végére pedig csaknem az egész ország területén bevezetik.

Ebben az időben előkészítik a nemzetközi távválasztást is, ezzel az országok közötti interurbán hívásokat lehet automatikus tárcsával lebonyolítani.

A lakástelefon mellett ugyanilyen fontos a közületek, az üzemek, az intézmények telefonforgalmának automatikus alközpontja. Ezek kiszolgálnak kisebb helyi hálózatot, ugyanakkor bizonyos meghatározott számú vonal segítségével az országos telefonhálózathoz kapcsolódnak.

A BRG fejlesztőmérnökei a 40 éve gyártott régi típusú berendezések helyébe teljesen új, igen korszerű, crossbarkapcsolóval felszerelt, úgynevezett, alközponti családot alkottak. Az új, automatikus telefonközpont hat vonalastól kétezer vonalas hálózatig működik.

A következő években az eddiginél több telefonközpontot szállít a BHG a Magyar Posta részére.

A belföldi szállítás a következő ötéves tervidőszakban megháromszorozódik.

A gyorsabb ütemű fejlesztés érdekében a BHG új, crossbar telefonközpontjait 20-25 százalékkal olcsóbban adja a Postának, mint amennyiben ugyanilyen színvonalú importközpont kerülne. Ennek a gazdasági előnynek köszönhető, hogy a Posta az eddiginél több központot állíthat fel.

B. A.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1969   <<   1970   >>   1971