A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Esti Hírlap - eh_1970_10_28_228p.txt

JÓ HÍR A LÁGYMÁNYOSIAKNAK

Ötezer telefonállomás

KÜLDIK A SZÁMVÁLTOZÁS-JEGYZÉKET

A következő hónapokban a Budapesti Távbeszélő Igazgatóság legnehezebb feladata: a lágymányosi új crossbar központ üzembe helyezése.

A crossbar rendszer bevezetése a Magyar Posta történetében a legjelentősebb változást hozó esemény, olyan, mint mikor 1928-ban áttértek a kézi kapcsolású telefonközpontról az első automata üzembe helyezésére. A crossbar rendszer - sok előnye mellett - lehetővé teszi a Posta új szolgáltatásainak bevezetését: az elképzelések szerint Budapesten először a lágymányosi előfizetők kapcsolódhatnak majd be az országos, úgynevezett távválasztó-rendszerbe, amikor is a budai lakásról közvetlenül hívhatók a vidéki ismerősök, üzletfelek.

Lágymányoson december végéig ötezer állomás előszerelését végzik el.

A számváltozás és az előre szerelt új állomások csaknem 23 ezer előfizetőt érintenek.

A számváltozás-jegyzéket időben, még az új központ üzembe helyezése előtt eljuttatják a budapesti telefonelőfizetőknek. Szükséges azonban mintegy 1500 főállomás ikresítése.. Ezt azért szorgalmazzák, mert így újabb igénylőknek adhatnak telefont. Az érintett előfizetők egy részét már értesítették. Az intézkedés a Dunának az Erzsébet-híd budai hídfőjétől az összekötő vasúti hídig terjedő vonalát: Budafoki, Bocskay, Bartók Béla út és a Gellérthegy által határolt területeket érinti elsősorban.

(b. a.)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1969   <<   1970   >>   1971