A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1977_02_02_16p.txt

Szolgálati titok

Mit várnak az emberek 1977- töl? Gondoltam, nem ártana megkérdezni erről valakit a telefonközpontból is. Azok a rejtélyes, ismeretlenül is ismerős, néha türelmetlen, de az esetek nagy többségében kedves és udvarias hangok annyiszor segítenek nekünk. Mindannyiunknak. Hogy csak a munkájukat végzik? Igaz. Épp azért...

- A női hang, amellyel a kábelek titokzatos labirintusában összefutottam, magasan csengett, fiatalosan és őszintén. - Közvetlenül, udvariasan kell beszélni mindenkivel, akár nő, akár férfi az illető - mondta. - Akkor is így, ha a másik esetleg már türelmetlen, ideges. Ha kedves a hang, rokonszenves a stílus, akkor sem szabad előnyben részesíteni senkit. Mert egyenlőnek kell tekinteni az embereket... - Szép adalék ez ahhoz, amit úgy hívunk: munkaerkölcs - tűnődtem. Bárcsak mindenki így gondolkodna,..

- A beszélgetést azonban félbeszakította a központ, s egy kissé barátságtalan női hang rendre utasított. Azt mondta, ifjú kolléganője még nem tudhatja, hogy adatokat, információkat nem közölhet senkivel. Pláne telefonon, ö viszont tudja. Ha bármire kíváncsi vagyok, kérjek engedélyt iksz ipszilontól, a főnöktől. Ha nem teszem, akkor így, meg úgy...

-Felhívtam hát a főnököt, iksz ipszilont. Részleteztem, miről beszéltem az első számú hölgygyel. Nem hallgattam el, hogy mondott egy adatot is. Azt, hogy 19 éves. Ez talán nem szolgálati titok? - érdeklődtem.

- Ekkor a vonal megszakadt.

- Mi történhetett? Ki bontotta el a vonalat? Lehet, hogy a főnök főnöke? Mert a főnök sem kért előzetesen engedélyt?
Lássuk csak... Három-négy percig beszéltem valakivel a telefonközpontból. Megkérdeztem, szereti-e a munkáját, hogy érzi magát, mik a tervei-. Vajon kitől kellett volna engedélyt kérnem, hogy minden simán menjen, mielőtt ebbe a világrengető vállalkozásba fogtam? A minisztértől? Az Interpoltói? Az ENSZ-től?

- Azóta sem tudom .

- Talán a postán tudják. Hiszen azt is tudják, hogy... "egyenlőnek kell tekinteni az embereket...”
Vagy ez is szolgálati titok?

- v . j. -
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.