A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Békés Megyi Népújság - bmn_1977_04_13_99p.txt

Például a Jedlik Ányos brigád...

- A Jedlik brigádról írjon - ajánlotta a híradótechnikai vállalat műszaki vezetője -, ugyanis olyan még nem fordult elő nálunk, hogy hároméves működés után egy brigád az aranykoszorús címet is megszerezze ...

Ők, megszerezték.

- Persze, a brigádnaplójuk nincs itt - ugratom Szujó Bélát, a brigádvezető helyettesét -, mert éppen írnak vagy fotókat ragasztanak bele, vagy pedig egyéb okból. Ezt szokták ugyanis mondani ott, ahol...

- Valóban nem találják. Kalauzom, Hídvégi Judit, a KISZ-titkár, tüstént indul, hogy intézkedjen. Szujó Béla azonban nem esik kétségbe, és elmondja, hogy az üzemben telefonközpontokat működtető kis és közepes teljesítményű tápegységeket, gyengeáramú csatlakozókat és aljzatokat, vevőantenna-rendszereket és még egy sor elektrotechnikai berendezést készítenek, s mindezek közül a Jedlik Ányos Szocialista Brigád tagjai éppen most automata szabályzókat szerelnek, amelyről a sok szakmai részlet helyett ezúttal elég, ha annyit tudunk: ez a telefonközpontok lelke.

Közben visszaérkezik Hidvégi Judit és közli, hogy a naplónak sajnos nyoma veszett.

- A brigádnaplót keresik? - érdeklődik ártatlanul az arra járó Zsíros Mihály, a naplófelelős; az asztal fiókba nyúl és elénk rakja a naplót.

Vesztére, mert őt kezdem faggatni.

- Azt vállaltuk - sorolja -, hogy betartjuk a határidőket, az anyaggal takarékoskodunk, és jó minőségű munkát végzünk, önmeózást vezettünk be. hogy kevesebb legyen a reklamáció, és a hibát ne feltétlenül a meó vegye észre, hanem mi magunk .. .

- Mindezt már a munkába állással vállalták - vitatkozom, - Mi a többlet?
- Jó minőségű terméket gyártani, ez tényleg kötelesség - ismeri el Zsíros Mihály. - Az viszont már nem mindegy, hogy száz munkadarabból 15-20 selejt, vagy pedig nincs egy sem. Mi ezt az utóbbit vállaltuk és teljesítjük is.

- És még sokkal többet is tesznek. A vállalati ünnepségeken dekorációt készítenek, műsort adnak. Sokféle formában segítik az I. kerületi pártház zömmel nyugdíjasokból álló alapszervezetét. Számos újításuk közül a legérdekesebb és legújabb az, hogy kialakították az egyik, szerelendő berendezés - egy úgynevezett vezérelve stabilizált tápegység - szalagszerű szerelését, amellyel sok ezer forintot takarítottak meg.

Mézes Mihályt kérdezem; kÖpenye hajtókáján az ötéves törzsgárda tagságot jelző jelvény.

- Csoportvezető vagyok - mondja -, de nem a brigáddal dolgozom. Ha náluk lettem volna csoportvezető, nem lehettem volna továbbra is a brigád tagja.

Rajta kívül még ketten vannak így, de ez - általános véleményük szerint - nem akadályozza, sőt, inkább segíti a munkát.

- Egyéni vállalásom nincs - folytatja -, elég sok viszont a funkcióm, s ez elég egyéni vállalásnak. Most leszek munkásőr; ez kiemelt párt munka. Tagja vagyok a megyei Népi Ellenőrzési Bizottságnak és a vállalati lakáselosztó bizottságnak. Az szb-nél én vagyok az üdültetési felelős. Mondjam még?

- Mondja!
- önkéntes tűzoltó vagyok ...
Bárcsak még többet juttathatnának mind a nyolc jól működő szocialista brigádnak a - vállalati központ és a csabai üzem között jelenleg még mindig nem elég arányosan elosztott - részesedési és jóléti alapból - summázható a vezetők véleménye. A brigádok megkapják ugyan a címekkel járó jutalmakat, ám - nem minden ok nélkül - úgy érzik, hogy például a szakmai tapasztalatcserék támogatásában, egy-egy közös kirándulás segítésében a vállalatnak még többet kellene tennie.

- Az elektromos motor és a dinamó nagy emlékezetű magyar feltalálójának emlékét kutatják, gyűjtik, s a műszaki múzeum után most felkeresik az egykori fizikatanár Pannonhalmán hagyott tárgyi emlékeit is.

- Én szorgalmaztam legjobban, hogy megkapják az aranykoszorús címet; azt hiszem, ezzel megmondtam róluk mindent - vallotta a művezető. - Új színt hoztak a vállalati brigádmozgalomba. Náluk valóban jól megy az, ami másutt esetleg még mindig csak napló kérdése, S mellesleg a naplójukkal is rendben volt minden.

Varga János
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.