A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1977_01_29_5p.txt

Vizsgázik a telefonközpont

Szeged új telefonközpontja most vizsgázik. A hét elején még 138 hibabejelentés érkezett, az elmúlt napokban már csak 80. Sokan hibaként említik, hogy a kagyló felvétele után 13 másodperc múlva foglaltat jelez a készülék. Heine Károly, a postaigazgatóság távközlési és műszaki osztályának vezetője a következő tapasztalatokat mondotta el:

- A modern telefonközpontoknál követelmény a hívási idő meggyorsítása. Az automaták ezért 15-18 másodperc eltelte után foglaltat jeleznek, ha a hívás nem kezdődik meg. Többen felvetették azt is, hogy a vállalatoknál, intézményeknél kevesebb telefonszámot tűntet fel a számvaltozási jegyzék, pedig mincs kevesebb vonal. Ha a csillaggal jelölt számot hívjuk, akkor a készülék a négy-öt vonalból kikeresi a szabadot s arra kapcsolja a beszélgetést.

- Egyszerű módón lehet hosszabbitani a beszélgetést. Amennyiben tudjuk, hogy három percnél tovább akarunk beszélni, akkor a beszélgetés megkezdésekor újból 1 forintot dobunk a készülékbe, s máris hat percig tarthat a beszélgetés. További forintok bedobása eseten 3-3 perccel hosszabbodik az összeköttetés ideje. Szegeden 60 helyi beszélgetésekre alkalmes nyilvános távbeszélő készülék működik.

- Felszereltük a távhívásra alkalmas nyilvános távbeszélő állomásokat is. Szegeden több ilyen fülke van a kővetkező helyeken: Textil-művek, Szeged 1. postahivatal 4-es és 9-es fülkéje, Kárász utcai hirlapbolt, Tisza Szálló, Ady téren az egyetem, Rókusi pályaudvar, SZTK, Szegedi-Nagyállomás, Royal Szálló, Szeged II. postahivatal, Tarján városrészben az 509-es és a 328-as épületnél levő telefonkészülék, továbbá a Semmelweis kollégium, a Vár utcában a postahivatal, a Szeded 5-ös postahivatal, a II. kórház, Odeszsza városrészben az I/A. épület, Szőregen a posta és Algyőn a postán. A fülkékben útmutatást helyeztünk el. Ezek szerint a távhivóhálózatba bekapcsolt helységekkel  reggel 7 és este 18 óráig 4 forint bedobása esetén 1 percig folytatható a beszélgetés. A kapcsolás hosszabb időre is fizethető, de akkor a hívásidőnek megfelelő összeget kell a készülékbe behelyezni. 5, 2, vagy 1 forintosokban. Ha valaki például 3 percig akar beszélni, akkor bedobhat 12 darab 1 forintost, vagy 6 darab kétforintost, vagy 3 darab 5 forintost és 1 darab kétforintost stb. Éjszakai beszélgetés dija percenként 3 forint. Hívásnál az érmék bedobása után a búgó hang jelentkezik. Ekkor a 06-ot kell hívni. Magasabb búgó hang észlelése után a körzetszámot, s folyamatosan a távbeszélő számot kell tárcsázni. A kapcsolásnál helyezhető a készülékekbe a beszélgetési időre szánt pénzösszeg.

- Az új telefonközpont most vizsgázik. Ma még előfordulnak kisebb-nagyobb hibák, vonalszakadások, helytelen bekötések, készülékhibák, s elromolhatnak az alközpontok is a vállalatoknál, intézményeknél. Kérjük a telefonálni szándékozókat, hogy továbbra is segítsék munkánkat, s az észlelt hibákat minél hamarabb jelentsék.
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.