A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1977_01_22_3p.txt

Működik Szegeden az új telefonközpont

Uj telefonszámokat kell hívni a megyeszékhelyen és a környező községekben

Szeged, 1977. január 21., idélutan 4 óra. Heine Károly, A Szegedi Postaigazgatóság távközlési, műszaki osztályának vezetője a város különböző pontjain, továbbá a környező községekben levő szerelőcsoportok vezetőinek a következőket mondja:

-    A feladatot kérem végrehajtani, s jelenteni az átkapcsolás megtörténtet!

Hónapokig tartó előkészültet után hangzott el az utasítás. Szeged mindössze 10 másodpercig maradt "süket", telefon nélküli. Vojnár László osztályvezető-helyettes elsőnek a mentők számát tárcsázta.

-    Az új szegedi telefonközpontból beszélek, él a vonal ...

Ezután következett a rendőrség, a tűzoltóság, és sorban egymásután minden kétjegyű, úgynevezett speciális szám. Nyolc perc elteltével Papp János a következőket jelenti:

-    A feladat első részét végrehajtottuk, az átterhelés Szegeden megtörtént...

E néhány szó jelentette többek között azt, hogy Szegeden 16 ezer érpárat átkapcsoltak a régi telefonközpontról az újra a posta szerelői, és a BHG Szegeden tartózkodó munkásai. Néhány perc múlva Tarján városrészből jelentkezett Kotormán János, majd pedig Csóti Imre. Ők is arról tájékoztatták a munkát irányító bizottságot, hogy a nagy gonddal előkészített program szerint halad minden: elvágták a régi központ kábeleit, s megkezdődött az új központ üzembe helyezése. Dr. Varga Dezső, a szegedi városi pártbizottság titkára elsőként fejezte ki elismerését a munkában részt vevő szerelőknek, akik fáradságot nem ismerve dolgoztak több órán keresztül, hogy Szeged új telefonközpontja bekapcsolódhasson az ország vérkeringésébe. És milyenek vagyunk mi? Felhívást közölt a posta, s kérte a lakosságot, hogy pénteken 16 és 20 óra között lehetőleg ne használja a telefont. És mi kíváncsiságból használtuk. Tizenhat óra húszkor érkezett az első távhívás Budapestről. Kérték Rozgonyi Tibor lakásán levő készülék kapcsolását és az új telefonszámot. A beszélgetés megtörtént. Volt olyan is, aki 16 perc eltelte után hívta a tudakozót. Saját telefonjának új száma iránt érdeklődött, mondván, hogy elvesztette a kiküldött értesitést.

Az átkapcsolás megtörténte után a szerelők azonnal hozzákezdtek az állomások ellenőrzéséhez. Elsőként a kórházak és gyógyintézetek átkapcsolására került sor. A fertőző kórház vonalai 10 perc eltelte után már működtek. A klinikáké pedig néhány perc múlva használhatók voltak. A Szeged környéki községekből, Kistelekről, Mórahalomról, Röszkéről, Deskről, Szalai Péter, Honti Ferenc. Pék József és Nagygyörgy Sándor jelentette: - Élnek a telefonvonalak, megkezdtük az előfizetők felhívását, a vonalak ellenőrzését. Szőreg, Tápé, Kiskundorozsma, Algyő Szeged városrészeiben levő készülékeket szintén átkapcsolták. Pénteken este 6 óra körűl sok szegedi telefon-előfizetőnél csengett a készülék. A szerelők jelentették be, hogy megtörtént az átkapcsolás.

Mától kezdve Szegeden és környékén már az új telefon-számokat kell hívni. A gondos munka ellenére is előfordulhat számtévesztés, hiba. A posta ezért kéri az előfizetőket, hogy az észlelt rendellenességeket vagy hibákat jelentsék a hibabejelentőnek a 03 telefonszámon. Hét végén általában kevesebb a telefonbeszélgetés. Az igazi próba hétfőn kezdődik, amikor az új központnak csúcsidőben is bizonyítania kell!
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.