A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Esti Hírlap - eh_1977_01_12_69p.txt

A postaszolgálat idei tervei

Változatlanul a telefonhálózat bővítése áll előtérben

A minőségi fejlesztés még elmarad a várakozástól

A hírközlési igények növekedése egyre nagyobb feladatok elé állítja a Postát, amely egyelőre mennyiségben igyekszik megfelelni a követelményeknek, s emellett törekszik szolgáltatásai minőségének javítására is. Igen nehéz a helyzete, mert például a telefonszolgálat több mint 200 ezer lakossági és megközelítően 30 ezer közületi várakozót tart nyilván, több százan igényelnek telexállomást. A klasszikus postaszolgálat a mennyiségi igényeket kielégíti ugyan, de minőségi színvonala még elmarad a várakozástól.

A Posta 1977. évi terve változatlanul a telefonszolgálat fejlesztését, a rádió- és a televízió-adóhálózat bővítését írja elő. A klaszszikus postaszolgálatban a levélforgalom mérsékelt, 30 milliós növekedéssel számolnak. Várhatóan 3 százalékkal emelkedik a csekk- és az utalványforgalom, a tavalyi szintén, marad a csomag- és a táviratforgalom.

Állóeszköz-fejlesztésre állami és vállalati beruházásból megközelítően
2,6 milliárd forint áll a Posta rendelkezésére.

Az összeg több mint felét a helyi távbeszélő-szolgálatra, 20 százalékát a postaszolgálatra költik. Budapesten 49 ezer állomással, vidéken mintegy 17 ezer állomással bővítik a telefon-főközpontok kapacitását. A Teréz telefonközpont tavalyról áthúzódott 20 ezer állomásos bővítésén kívül ugyancsak 20 ezer állomással növelik a Ferenc központ befogadóképességét, Újpest pedig 9 ezer állomásos Crossbar-központot kap. Vidéken - a többi között - 4100 állomással bővítik Zalaegerszegen és Nagykanizsán a telefonközpont befogadóképességét. A helyközi telefonforgalom bővítésére, javítására Budapest-Győr között 2700 csatornás átviteltechnikai berendezést helyeznek üzembe.

A nemzetközi forgalomban megteremtik a távhívókapcsolatot Csehszlovákiával.

A telefonszolgálathoz tartozik az egyéni előfizetők névsorának idei megjelentetése is.

A vezeték nélküli hírközlés legnagyobb eseménye a solti 2000 kilowattos középhullámú adó februári üzembe helyezése, amely az ország területének 80 százalékára terjeszti ki a Kossuth adó jó minőségű vételét. Ezen kívül 15 URH adó telepítésével javítják a rádiózást, míg a televíziózás fehér foltjainak csökkentésére 12 átjátszó adót helyeznek üzembe. Győr- Kabhegy és Budapest-Győr között mikrohullámú öszszeköttetést teremtenek.

A postaszolgálat feltételeinek javítására 43 postahivatal üzembe helyezését tervezik.

(MTI)
A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
Home
Delizsánsz.
1976   <<   1977   >>   1978