A Szegedi Postaigazgatóság és Magyarország távközlése
a sajtó szemével.
A kezdetektől ... napjainkig.
Történelmi érdekességek.
(1850-1994)


Délmagyarország - dm_1977_10_30_8p.txt

DM Magazin

A távközlési mesterséges holdak jövője

A nagy távolságú távközlés igényeit a hagyományos rendszerek ma már semmiképpen sem tudják kielégíteni. Mintegy 15 évvel ezelőtt az akkor 90 millió amerikai és 50 millió európai távbeszélő-állomás között a tenger alatti kábelekkel mindössze 300 összeköttetési csatornát lehetett kialakitani. Ma az Intelsat-4 típusú holdakkal egyenként 9000 csatorna hozható létre.

Hasonlóképpen a kontinensek között a televíziós átvitel csakis a mesterséges holdak segítségével valósítható meg. Nagy szárazföldi távolságokon a mikrohullámú láncok kiépítése nem gazdaságos. A világon ma működő távközlőrendszerek bizonyítják, hogy megbízhatóan lehet továbbítani mind a televízió, mind a telefon és távgépíró jeleit a mesterséges holdak segítségével. Kétségtelen, hogy mór a nem távoli jövőben a mesterséges holdak mind nagyobb mértékben átveszik mind a tengeri kábelek. mind a szárazföldi mikrohullámú láncok szerepét. Néhány éven belül megjelennek azok a mesterséges holdakon működő televíziós állomások is, amelyek adásai a szokásos vevőkészülékekkel közvetlenül felfoghatók. Az ilyen adóberendezések létrehozására csak akkor kerülhet sor, ha kifejlesztették az üzemben tartásukhoz szükséges energiaforrásokat, a kellő teljesítményű, kisméretű és hosszú ideig működő atomreaktorokat. Szinte beláthatatlan, hogy mit jelenthet a fejlődésben elmaradt országoknak, ha az ilyen távközlési rendszer tévén bekapcsolódhatnak például egy nemzetközi iskolatelevíziós hálózatba.

Ugyancsak a távközlési mesterséges holdak bázisán jöhet létre esetleg nem is nagyon sokára az információs holdak hálózata. Az ilyen holdakon valóságos archívumok foglalnak majd helyet, s a rádión hozzájuk juttatott kérdésekre azonnal szolgáltatják a kívánt adatokat. Az információs holdak állandóan "napra kész" állapotban lesznek, ugyanis memóriarendszerükbe a földi központ folyamatosan betáplálja az új adatokat.

Hasonló tájékoztatáshoz manapság csak a fejlettebb országok információs és dokumentációs központjaiban, könyvtáraiban lehet hozzájutni. Az információs holdak révén az efféle szolgáltatások az egész földkerekségre kiterjednének.

A cikk eredeti linkje...... 1.
Home
1976   <<   1977   >>   1978
Home
Delizsánsz.